НАРОДНО ЗБОРОВАЊЕ У СТРИЧИЋИМА

НАРОДНО ЗБОРОВАЊЕ У СТРИЧИЋИМА

Завршни дан 54. Кочићевог збора почео је јутрос полагањем венаца на споменик палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Стричићима. У име Града Бања Луке, венац је положио градоначелник Игор Радојичић који је рекао да се на Кочићево дело природно настављају сви патриотски покрети који баштине Кочићеве идеје истине, слободе, правде и отаџбине. Он је нагласио да Кочићев збор траје више од пола века зато што је прихваћен и укорењен у народу. Полагању венаца присуствојао је и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, погнаним и расељеним лицима АП Војводине Душко Ћутило.

„Кроз вијекове су се мијењали системи, али борба је увијек била иста. Као предсједник Организационог одбора 54. Кочићевог збора могу рећи да су успјешно спроведени сви програми који су планирани. Имали смо и приличан број посјетилаца на свим догађајима, а ево и данас у Стричићима се окупио велики број људи“, казао је овом приликом градоначелник Бања Луке.

Данашњем зборовању у Стричићима присуствовао је и члан Предсендиштва БиХ Милорад Додик који је рекао да су ово дани у којима се Срби окупљају да би обележили основне идеје слободе.

„У потпуности схватам Кочића од када сам отишао у Сарајево у посљедњих десетак мејсеци и колико је он заправо актуелан и данас. Све ме то води ка томе да поново ишчитам Кочићева дјела и да увијек посјећујем ове крајеве, јер људи овдје долазе због саборности, али и мира и слообде“, нагласио је Милорад Додик.

 

Министарка просвете и културе Репбулике Српске Наталија Тривић, подсјетила је да је Кочићев збор манифестација од јавног значаја за Републику Српску и изразила задовољство због окупљања великог броја људи данас у Стричићима, који су стигли из Крајине, региона, Србије, Војводине али и дијаспоре.

У оквиру данашљег програма у Стричићима, за поетиоце је отворена и друга кућа на Кочићевом огњишту у Стричићима, чиме је овај комплекс претворен у потпуно уређену целину која ће отворити врата првенствено ученицима који ће овдеј моћи да уче о Кочићевом лику и делу. Такође, младој књижевници Лани Бајрић, уручена је овогодишња награда „Змијањче“.

 

Author Image
Lala
%d bloggers like this: