НАСТАВАК ТРЕНДА СМАЊЕЊА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНАВИРУСОМ

Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да су у нашој земљи до данас, до 15 часова, тестирани узорци 3.563 особе, од којих је 207 позитивно на присуство коронавируса.

Кисић Тепавчевић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија истакла да су до сада укупно 3.164 пацијента хоспитализована, док се тренутно на респиратору налази 95 пацијената.

Од почетка епидемије у Републици Србији тестирано је укупно 54.887 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја, навела је она и нагласила да је од последњег извештаја преминуло још пет особа као последица инфекције овим вирусом.

Реч је о две особе мушког и три женског пола, док укупан број преминулих од почетка епидемије износи 144 особе, а проценат смртности 1,92 одсто, указала је Кисић Тепавчевић, уз напомену да укупан број излечених грађана износи 1.094.

Она је прецизирала да је дистрибуција пацијената у односу на болницу у којој се тренутно лече следећа – на Клиници за инфективне и тропске болести КЦ Србије лече се 63 пацијента, у КЦ у Нишу у старом делу 160, у новој згради КЦ Ниш 279, у КЦ Војводине 80, у КЦ Крагујевац 87 пацијената, у КБЦ „Драгиша Мишовић“ 229, на Клиници за пулмологију КЦ Србије 81 пацијент, у КБЦ „Земун“ 308 и у КБЦ „Звездара“ 307 особа.

Такође, како је додала, у Општој болници Панчево смештено је 115 лица, у Општој болници Лесковац 127, у Војној болници „Карабурма“ 54, на Институту за ортопедско-хируршке болести на Бањици 200 пацијената, а на Београдском сајму 216.

Према њеним речима, у Дому студената Медицинског факултета у Нишу налази се 149, у Ученичком дому у том граду 106 особа и у Хали 1 Новосадског сајма 91.

Кисић Тепавчевић  је прецизирала да се у Средњој медицинској школи „Два хероја“ у Новом Пазару лечи 41 особа, а на Инфективном одељењу болнице у том граду 19 пацијената.

У привременој болници у Хали спортова у Крушевцу збринуто је 44 оболелих, у привременој болници „Плава хала“ у Чачку 14, у Специјалној болници за рехабилитацију „Јунаковић“ у Апатину 48, на Институту за рехабилитацију „Селтерс“ у Младеновцу 46 пацијената, у Специјалној болници Бања Ковиљача 56, у Специјалној болници „Меркур“ у Врњачкој Бањи 48 и на Институту за лечење и рехабилитацију Нишка бања – хотел „Зеленгора“ 197, додала је она.

Кисић Тепавчевић је, када је реч о установама социјалне заштите за смештај корисника и организацијама социјалне заштите за смештај корисника, истакла да је на данашњи дан овај вирус потврђен код 534 корисника и 131 запосленог.

Присуство овог вируса регистровано је у 31 установи овог типа, указала је она и додала да је до овог тренутка забележено да су излечене 44 особе које се налазе у овим установима.

Епидемилог Предраг Кон је, завршавајући дневни извештај укупног оптерећења оболевањем и умирањем од COVID-19 у Републици Србији, прецизирао да је у КБЦ „Драгиша Мишовић“, од 229 особа које се тамо лече, било 32 деце, 23 мајке, шест беба од којих су три позитивне, седам породиља од којих су три позитивне, као и шест трудница.