НАСТАВЉАМО ДА СТИПЕНДИРАМО СТУДЕНТЕ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ СА ВПШСС У ВРШЦУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре о стипендирању студената ромске националне мањине за школску 2018/2019. годину, у оквиру студијског програма за образовање васпитача на ромском језику, са Високе школе струковних студија за образовање васпитача „Михаило Палов“ у Вршцу.

„Очекујемо да сви ви по завршетку студија постанете носиоци образовања и ширења знања у својој ромској заједници, која је деценијама, без институционалне подршке, била препуштена сама себи, што данас није случај“, рекао је председник Мировић.

Он је истакао да образовање мора бити доступно свим припадницима ромске националне мањине, који, како је рекао, заслужују боље друштвене, економске и социјалне прилике.

„Кључ за будућност Рома јесте образовање и равноправност и Покрајинска влада и у будућности биће посвећена унапређењу положаја ромске националне мањине“, додао је председник Мировић.

Директор Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине Милош Николић изјавио је да се значај овог програма огледа кроз институционално очување културног идентитета припадника ромске националне мањине, а самим тим се, како је истакао, ствара ромска интелектуална елита која треба да се укључи у процес унапређења положаја Рома.

“Образовање је једини начин да изађемо из зачараног круга сиромаштва“, рекла је стипендисткиња Жељана Новаков, захваливши се Покрајинској влади и Канцеларији за инклузију Рома АП Војводине.