НАСТАВЉАМО СА ПОДРШКОМ СРПСКИМ ИНСТИТУЦИЈАМА У РУМУНИЈИ

Помоћник секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Небојша Дракулић током борвка у Румунији поводом седнице Скуштине Еврорегије ДКМТ-а одржане у Темишвару, састао се данас и са генералним конзулом Репбулике Србије у Темишвару, Владаном Тадићем.

Тадић и Дракулић сагласили су се, да две регије негују пријатељске односе и остварају одличну сарадњу нарочито путем пројеката прекограничене сарадње Руминије и Србије у чему велику улогу игра управо ефикасна сарадња у оквиру Еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса.

Том приликом обишли су Српску теоретску гимназију „Доситеј Обрадовић“ у којој се настава одржава на српском језику и има традицију дугу скоро два и по века те кључно место у очувању језика српске мањине у тој земљи .

Тадић је истако да српска зједница у Румунији изузетно цени подршку Покрајинске владе која је током прошле године издвојила средства у вредности од око 17,5 хиљада евра, за набавку опреме за српску гимназију „Доситеј Обрадовић“. Школа је тада донирана са 26 рачунра, сервером, интерактивном таблом и пројектором, монитором, штампачима, те клима уређајима. Он је нагласио да је сваки вид помоћи из матице Србије добро дошао и изразио наду да ће пример Покрајинске владе следити и друге установе које за то имају могућности.

„Мултикултуралност и толеранција су принципи које негујемо и Покрајинска влада и убудуће ће помагати једнако и румунску мањину у Војводини и српску мањину у Румунији“, истакао је Дракулић и подвукао да српској деци у дијаспори, када је Војводина у питању, и колико могућности дозвољавају, подршка никада неће изостати.

Темељи гимназије постављени су 1934. године, и тада се настава одвијала у гимназији која је углавном била део других школа у Румунији. Од 1990. године српска гимназија почиње да ради као самостална школа. Школу тренутно похађа око 200 ђака.

Домаћини посети Српкој теоретској гимназији “Доситеј Обрадовић” били су директор Јадран Кланица и професор српског језика Вера Зупански.