NASTUP HORA SLAVISTA U PANČEVAČKOM MUZEJU

U Svečanoj sali Narodnog muzeja u Pančevu u nedelju, 8. decembra, od 19 časova biće održan koncert Hora slavista pod nazivom „Tragovima ruske melodije“, navodi 013info.

Ulaz na nastup ovog hora je slobodan, a na repertoaru će biti ruske i srpske narodne pesme, lirske, ljubavne pesme, inspirisane narodnim običajima, pesme iz ratnih vremena, poznate kozačke kompozicije.

Hor slavista osnovan je 2007. godine na Filološkom fakultetu, na katedri za Slavistiku na inicijativu lektora iz Moskve prof. Aleksandre Matrusove. Studentima slavistike vremenom su se, kao ljubitelji muzike slovenskih naroda, pridružili i studenti sa drugih fakulteta. Danas su to profesori stranih jezika, asistenti na fakultetima, prevodioci, i dalje aktivni članovi Udruženja Hora slavista.

Ovaj muzički sastav neguje kulturu i tradiciju, prvenstveno svoje, ali i drugih slovenskih zemalja, te u njihovom repertoaru pored srpskih narodnih pesama možete čuti i pesme na ruskom, ukrajinskom, beloruskom, bugarskom, češkom i slovačkom jeziku. 

Izvor: 013info