НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК НС ОБЕЛЕЖИО ПРВУ ГОДИШЊИЦУ РАДА

Поводом обележавања прве годишњице рада Научно-технолошког парка Нови Сад, данас су у амфитеатру НТП-а представљени резултати рада ове институције, као и циљеви за наредни период. Овом приликом најављене су даље активности, и једна од најзначајнијих биће изградња нове зграде Научно-технолошког парка, а реализацији пројектно-техничке документације већ се приступило.

Присутним званицама на свечаности обратио се и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић истакавши да је НТП НС место где се спајају наука и привреда и да ће нам управо та блискост омогућити да будемо земља која се препознаје по истраживачима. 

„Показали смо, као Покрајинска влада, протеклих шест година да разумемо захтеве привреде, у смислу већег запошљавања и пореског захватања, али стварне перспективе развоја наше привреде јесу управо оно што се налази и спаја овде у Научно-технолошком развоју“, нагласио је Милошевић. 

НТП НС броји данас 31 чланицу, од којих су два научно-истраживачка института – Институт за вештачку интелигенцију и Биосенс, који развијају информационе технологије биосистема, 11 технолошко-развојних компанија и 18 стартап компанија, у којима jе већ у првој години пословања запослено близу 1.000 високообразованих стручњака из области информационих технологија. 

„Поред свих постављених и реализованих циљева, имамо један важан задатак пред нама, а то је изградња нове зграде НТП-а, која ће се такође налазити у Кампусу Универзитета у Новом Саду. Потребу за проширењем просторног капацитета исказале су чланице и друге компаније из ИТ индустрије, којима настојимо да, и на овај начин, пружимо најбоље услове за рад“, изјавио је директор Научно-технолошког парка Небојша Дракулић.

У првих годину дана рада организовано је више од 50 догађаја на којима је било преко 2.000 учесника заинтересованих за област технолошког предузетништва и одржан је низ менторских радионица и сесија.   

Свечаности су присуствовали представници Владе Републике Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада, Универзитета у Новом Саду, представници компанија и научно-истраживачке заједнице.