NE BACAJMO NAIZGLED RUŽNO VOĆE I POVRĆE, LJUDI GLADUJU

Trećina uzgajanog voća i povrća nikada ne stigne do rafova jer budu odbačeni zbog izgleda još na putu od farme do prodavnice.

Jedan deo odgovornosti leži na supermarketima, ali je potrebno preispitati i sopstvenu savest – zašto bismo odabrali jabuku savršenog oblika i boje, a odbacili drugu, ukazuje FAO.

Kako se primećuje, prva je sigurno lepša za fotografisanje, ali na kraju krajeva, obe imaju isti ukus i utolile bi glad.

FAO upozorava da oko 815 miliona ljudi gladuje, a baca se trećina proizvedene hrane, dok u slučaju voća i povrća 45 odsto propadne.

U vreme klimatskih promena i ekstremnih vremenskih uslova, čuvanje hrane nije samo pitanje etike, već i prirodnih resursa.

Za uzgajanje jednog paradajza potrebno 13 litara vode

Naime, za uzgajanje samo jednog paradajza potrebno je 13 litara vode, a za pomorandžu 50 litara. Uz to, neophodno je i semenje, zemlja, rad poljoprivrednika i gorivo za prevoz robe, a svi ti resursi propadaju onog momenta kada voće i povrće bude bačeno, konstatuje FAO.

FAO na primeru šargarepe, banana i krompira iznosi podatke koliko tog voća i povrća bude odbačeno samo zbog izgleda, boje…

Potrošačima se savetuje da biraju zrelo voće, jer ukoliko ga niko ne kupi ono će do kraja dana završiti u đubretu.

Zaključak FAO je da se bacanje hrane može sprečiti tako što će kupci birati čak i “ružno” voće i povrće, čuvati ih na pravilan način i pre kupovine novih pojesti ono što već imaju u frižideru.

“Lepota (kao i ukus) dolaze iznutra”, poručuje FAO.

Izvor : Tanug