NE NASEDAJTE NA PREVARANTE NA KONKURSU PROSPERITATI

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, upozorilo je da je peti krug konkursa Fondacije Prosperitati stvorio veliko interesovanje potencijalnih aplikanata, pa su se pojavili i prevaranti, odnosno „posrednici – špekulanti, koji obećavaju dodatnih 30 bodova na konkursu ukoliko se nabavka vrši preko njih“.

Kako se navodi u saopštenju udruženja, konkurs Prosperitati prate određene nedoumice i nedostatak preciznog razjašnjenja pojedinih kriterijuma, pa je to „otvorilo vrata špekulantima koji dovode potencijalne korisnike u zabludu iz svoje lične koristi„, pritom narušavajući pravila lojalne konkurencije i fer tržišne utakmice.

„Kako bi stvar bila jasnija, mnoge firme iz branše trgovine poljoprivrednom mehanizacijom nude mašine koje su proizvedene izvan Srbije i Mađarske, a klijentima obećavanju maksimalan broj bodova, iako to na taj način ne mogu da ostvare. Ova situacija je u direktnoj suprotnosti sa interesima članica našeg udruženja i poljoprivrednika“, navedeno je u saopštenju udruženja, koje je potpisao generalni sekretar Đorđe Mišković.

Zbog uočenih prevara, kao i zbog predstojećeg Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu (15.-21. maj), gde se očekuje veliki broj interesenata za fondaciju Prosperitati, udruženje uvoznika mehanizacije je kontaktiralo fondaciju i njenog upravitelja Balinta Juhasza, koji je potvrdio „da je iz više izvora dobijao informacije o pokušaju zloupotrebe uslova konkursa i dovođenja u zabludu potencijalnih aplikanata“.

Pravna služba Fondacije prati kako društvene mreže, tako i štampane medije, i šalje opomene svima koji u svojim oglasima obećavaju dodatnih 30 bodova. Ukoliko se ovaj prekršaj bude ponavljao, takva firma rizikuje da snosi pravne posledice“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Juhas iz Fondacije Prosperitati ponovio da „ukoliko predmet konkursa (roba), potiče iz treće zemlje (ne iz Mađarske ili Srbije), a roba ima ekskluzivnog distributera u Srbiji, a taj distributer se ne nalazi na spisku povlašćenih dobavljača robe, distributer ekskluzivne robe će imati isti status kao i povlašćeni dobavljači“.

Povlašćeni dobavljači su oni koji su evidentirani kod Mađarske trgovačke kuće kao proizvođači ili dileri mašina koje se proizvode u Mađarskoj ili Srbiji.

Udruženje uvoznika je dodalo i da je iz fondacije potvrđeno da konačnu reč u postupku bodovanja daju nezavisni spoljni stručnjaci i Upravni odbor Prosperitati, a da svako obećanje aplikantima od strane posrednika predstavlja „dovođenje istih u zabludu“. 

Podseća se i da je rok za predaju aplikacija u ovom krugu 15. jun 2018, i apeluje na poljoprivrednike da blagovremeno pripreme dokumentaciju, dok se više informacija može pronaći na sajtu same fondacije.

Izvor : Agrosmart