НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД СРПСКО – РУСКОГ ХУМАНИТАРНОГ ЦЕНТРА У ВОЈВОДИНИ

Српска радикална странка неће одустати од иницијативе да се на простору АП Војводине формира центар за хитне интервенције у ванредним ситуацијама у сарадњи са братском Руском Федерацијом, по узору на постојећи Српско – руски хуманитарни центар у Нишу.

Без обзира што је владајућа већина коју предводи Српска напредна странка, уз подршку Чанкове Лиге социјалдемократа Војводине и Демократске странке у Скупштини АП Војводине одбацила иницијативу Српске радикалне странке за формирање Српско – руског хуманитарног центра на простору Војводине, огромна подршка грађана, преко 30.000 потписа подршке и реална потреба за образовањем једног оваквог Центра, додатно мотивишу Српску радикалну странку да настави да инсистира на формирању истог.

Српска радикална странка најоштрије осуђује скандалозан, игнорантски став председника Покрајинске владе Игора Мировића, који је био дужан да упути мишљење Скупштини АП Војводине поводом иницијативе Српске радикалне странке. Покрајинска влада није упутила никакво мишљење, најгрубље игноришући 31. 157 грађана, који су својим потписима подржали идеју да се на простору северне српске Покрајине формира Српско – руски хуманитарни центар. Мировић идеју за формирање Српско – руског центра у Војводини назива политиканством и беспотребним дуплирањем капацитета, а на сва звона велича прекограничну сарадњу у области цивилне заштите са Хрватском и Европском унијом и најављује отварање центра за ванредне ситуације у Новом Саду. Мировићу је прихватљива сарадња са Хрватском, ЕУ, сутра и са НАТО, само не са Руском Федерацијом.

Српска радикална странка је мишљења да било који облик сарадње са братском Русијом доноси чист бенефит и конкретну корист за све грађане који живе на простору Републике Србије.

Иако није било снега, да покрије брег, свака политичка „зверка“ у Скупштини АП Војводине је јасно показала свој траг. Безуспешно трагајући и немушто инсистирајући на формално – правним пропустима у захтеву Српске радикалне странке, владајући напредњаци, социјалисти и СВМ, потпомогнути Чанком, демократама и ДЈБ су се сложили да одбију иницијативу за Српско – руски центар у Војводини. Није проблем формално – правне природе, него суштинске, садржинске.

Српска радикална странка се захваљује свим грађанима који су нам дали свесрдну подршку у намери да се формира Српско – руски хуманитарни центар у Војводини. Српски радикали ће наставити да инсистирају да се, на простору АП Војводине, формира озбиљан, савремен и ефикасан центар за хитне интервенције у сарадњи са братском Руском Федерацијом, јер је то интерес свих грађана који живе у овом делу Србије.