НЕ ТРЕБА СЕ БОЈАТИ ШТО ПШЕНИЦА НИЈЕ НИКЛА

Кише нема, и то је оно што највише мучи, пре свих пољопривреднике који су посејали пшеницу.

Уместо да се поља зелене, њиве нам изгледају пусте. На онима које изгледају уредно само се земља црни, док оне где су видљиви трагови обраног кукуруза чекају да буду узоране. И тако једни ратари чекају кишу, да им семе проклија, други ишчекују да се земља навлажи јер се по сувој не може орати.

У сваком случају, никако не треба преоравати посејане површине, упозоравају стручњаци јер, уколико је семе пшенице декларисано, оно ће нићи, само треба бити стрпљив.

То, додуше, знају и ратари, али опет стрепе, питајући се шта ће бити са семеном и какву ће пшеницу догодине имати за жетву.

Научни сарадник Института за ратарство и повртарство у Новом Саду др Владимир Аћин каже да нема потребе за страх да ће семе у земљи иструнути.

– У атмосфери се ништа не дешава, семе је у сувој земљи, и микробилошка активност је мала па не постоји бојазан да га штеточине нападну – предочава др Аћин. – Било је случајева, додуше не у скорије време, да је пшеница ницала и у јануару, фебруару, па је опет род пшенице доспевао за жетву не као у протеклих десет година – крајем јуна и почетком јула, већ касније, али не много, свега неколико дана.

Упркос суши, др Аћин наводи да се пшеница ипак понегде зелени, и то у околини Бачке Тополе и Суботице. Тамо је, вели, било, малчице кише, таман толико да клица пробије површински слој земље.

Извор: дневник