„НЕДЕЉА КИНЕСКОГ ФИЛМА“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ КИКИНДА

Поводом обележавања кинеске Нове године, у организацији Културног центра Кикинда, Филолошког факултета и Института “Конфучије“ у Београду, почела је недеља посвећена кинеској кинематографији под називом “Недеља кинеског филма“. Пројекције се одржавају у великој сали Културног центра сваког дана од 19 сати, до петка, 27. јануара. Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање приликом отварања манифестације, додала је да ће од првог септембра, у кикиндским школама, у оквиру ваннаставних активности, бити организовани бесплатни часови кинеског језика.

“На недавно одржаном састанку са представницима Института, разматрали смо како да нашим суграђанима приближимо кинеску културу и традицију на интересантан начин. Договор је био да започнемо са пројекцијама кинеског филма, а потом нам је понуђено да се у кикиндским школама одржавају бесплатни часови кинеског језика, тако да од првог септембра можемо очекивати кинески језик као део ваннаставних активности у најмање осам школа у нашем граду. Надам се да ће се овај вид сарадњље одразити на све сфере нашег друштва у граду“, рекла је Валентина Мицковски.

У оквиру “Недеље кинеског филма“, публика ће бити у прилици да погледа филмове различитих жанрова новије продукције:

“На репертоару су жанрови од играних филмова за старије генерације, до анимираних филмова за децу. Ради се о филмовима новије кинеске продукције свакако занимљивих за децу и одрасле. Ово је први пут да реализујемо пројекције кинеских филмова, али сам убеђен да ћемо у наредном периоду посетиоцима понудити још квалитетнх програма“, додао је Марко Марковљев, в.д. директора Културног центра Кикинда.

Извор: Град Кикинда