„НЕДЕЉА ЗА ЗЕЛЕНИЈУ ВОЈВОДИНУ“ – НАСТАВАК АКЦИЈЕ ПОШУМЉАВАЊА У РУМСКОЈ ОПШТИНИ

У вишедневној покрајинској кампањи пошумљавања – „Недеља за зеленију Војводину“ преко 2.600 стабала биће засађено на територији румске општине. Акција озелењавања, коју организује Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, у сарадњи са ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашуме“, се одвија на више различитих локација, а највише стабала биће посађено у румском излетишту Борковац.

ЈП „Комуналац“ је носилац посла, задужен за садњу, транспорт, али се у пошумљавање укључио и велики број волонтера, казао је председник Општине Рума, Слађан Манчић.

„Велики број волонтера помаже реализацију важног пројекта и то не само у Руми већ се претходна два дана садило и у Доњим Петровцима и Стејановцима. Преко 2.600 стабала ће бити засађено у овој зеленој недељи на територији наше општине. То би требали да радимо сваке године, евидентно је да је и ова наша Борковачка шума из године у годину све ређа због разних фактора, временских неприлика, ломљења, сечења итд. Добро је на сваком месту посадити макар једно дрво, али ми смо за нашу општину добили 885 стабала црног бора, 1000 стабала тополе и преко 700 стабала храста тако да ће то у великој мери променити слику наших шума, паркова, а све у циљу обезбеђивања предуслова за здравији живот“, рекао је Манчић.

Директор ЈП „Комуналац“ Драган Панић истиче да је Борковачка шума једна од најважнијих локација за град и да је прави тренутак да се она обогати новим стаблима.

„То су плућа нашег града. У претходном периоду је услед разноразних временских неприлика дошло до рушења стабала, тако да је једна већа акција пошумљавања, попут ове, више него потребна“, оценио је Панић.

ЈП „Комуналац“ је јуче у првом делу боровњака испред базена засадио 151 садницу црног бора, данас ће бити засађено око 150-160 садница, а акција се наставља и наредне седмице.

„У току следеће недеље посадићемо све саднице црног бора, наставићемо и са садњом тополе и храста. Посадићемо укупно 740 храстова како у граду тако и у другим насељеним местима општине“, закључио је Панић.

„Зелена недеља у АП Војводини“ установљена је на основу Декларације о заштити животне средине коју је, на предлог Покрајинске владе, усвојила Скупштина Војводине. У оквиру ње, од 2. до 6. децембра на зеленим површинама око јавних установа у целој покрајини биће посађено 10.000 нових садница.

Првог дана акције у Руми садњом је обухваћен и парк Геронтолошког центра „Срем“.

Извор: Општина Рума