НЕДИМОВИЋ, БОЖИЋ И БАКИЋ ОБИШЛИ ПОРОДИЧНУ ФИРМУ „СУ ФРУТ“ У ТАВАНКУТУ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, покрајнски секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић, и градоначелник Суботице Стеван Бакић обишли су данас, у Горњем Таванкуту, хладњачу мале породичнe фирме „Су фрут“ д.о.о. из Доњег Таванкута која се бави производњом воћа, као и откупом, чувањем, паковањем и извозом воћа и поврћа. Након обиласка хладњаче, одржан је састанак са воћарима из Доњег и Горњег Таванкута на коме се разговарало о проблемима са којима се сусрећу.

Чедомир Божић је, тим поводом, изјавио како је „Су фрут“ пример доброг пословања, да је то фирма у којој се пословање одвија без прекида и застоја и да у њој већ шест година раде исти радници.  

„Искористио бих ову прилику да подсетим да Секретаријат за пољопривреду до петка има неколико конкурса који се однос на пољопривредне произвођаче. Најбитнији су конкурси за наводњавање и за улагање у физичку имовину, као и недавно  објављени конкурс за младе, који ће се наставити,  где млади почетници у пољопривреди могу да остваре повраћај средстава у износу до 90 одсто трошкова своје инвестиције“, навео је Божић.

Градоначелник Бакић је казао да је било задовољство обићи данас са министром Недимовићем и покрајинским секретаром Божићем породично пољопривредно предузеће „Су фрут“, које овде, у Таванкуту, успешно воде породице Стантић и Визин.

„Уверили смо се на како озбиљан начин наши суграђани воде свој, извозно усмерен, посао. Овде постоје велики капацитети, не само за узгајање квалитетног воћа и поврћа, него и за његово складиштење, паковање и извоз. Хвала им на гостопримству и хвала министру Недимовићу што је и у овом свом мандату редован гост Суботице и околине, као што је то био и у претходном“, рекао је градоначелник Бакић.

Истакао је да је жива реч наших пољопривредника драгоцена, како ресорном министарству, тако и суботичкој локалној самоуправи, да се међународне околности и услови на тржишту стално мењају и да је веома важно да постоји овако квалитетна комуникација.

„Ова породична фирма извози квалитетну јабуку и то највећим делом на веома захтевно тржиште Руске Федерације. Циљ нам је да имамо што више оваквих мањих породичних фирми које остварују успехе у пољопривреди, које зарађују, имају задовољне запослене и најбоље техничке услове за рад. Град Суботица ће увек у томе помоћи, пре свега као најбољи мост за сарадњу сваког произвођача са надлежним министарством“,  рекао је Бакић.

Подсетио је да је много тога урађено у нашој пољопривреди у протеклих десет година, и нагласио да нас неслућене могућности даљег развоја, кроз већу сарадњу са Кином и обнову железнице, тек чекају.

„То је визија Србије и њеног развоја коју има председник Александар Вучић, а коју ћемо ми, као Град Суботица, спроводити снажно, као поуздани партнери, како Министарства пољопривреде, тако и наших ратара, сточара, воћара и свих осталих који живе од ове бачке земље“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

У име воћара са овог подручја и своје име, министру Недимовићу, покрајинском секретару Божићу и градоначелнику Бакићу на посети и исказаном интересовању за проблеме у воћарству захвалила се Татјана Видаковић Визин, произвођач вишње и трешње.

„На састанку са министром Недимовићем разговарали смо о техничким проблемима воћара, односно о једном горућем проблему, а то је недостатак прерађивачких капацитета. Познато је да је ‘Медопродукт’ својевремено могао да преради све што произведе наше мало село, па и шире, међутим сада немамо ниједан прерађивачки капацитет. То нам прави велики проблем и воћарство је због тога на великом губитку. Верујемо да ћемо у скорије време да нађемо пласман који је сигуран за нашу индустријску робу“, казала је Татјана Видаковић Визин.

Извор: Град Суботица