НЕДИМОВИЋ: ПШЕНИЦА У ЕГИПАТ, КУКУРУЗ У КИНУ И ИНДОНЕЗИЈУ

Пшенице ће бити довољно за домаће тржиште и за извоз бар два милиона тона овогодишњег рода, док ће прозиводња кукуруза такође ове године вероватно достићи рекорд, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић и истакао да је зато потребно отворити нова тржишта за извоз.

Министар каже да се са Египтом завршава сертификат за извоз пшенице, а са Кином и Индонезијом за кукуруз.

„Морамо сад да отворимо нова тржишта. Није само произвести. Када произведете огромне количине то вам буде лепо једно пет минута, кад не знате коме да продате онда сте у проблему за шест минута”, рекао је Недимовић одговарајући на питања новинара о роду о роду озимих усева.

Навео је да је ове године никад више засејаних површина пшенице, да је под том културом 650.000 хектара и да су приноси рекордни, без обзира на проблеме са квалитетом зрна које је у сетви проузроковала киша.

„Имаћемо не довољно за себе, него да извеземо бар два милиона тона, за разлику од прошле године када нисмо имали прилику за то. Зато морамо сад нова тржишта да отворимо да бисмо то пласирали”, нагласио је министар.

Нагласио је да ћемо ове године вероватно имати рекордну поризводњу кукуруза која ће, каже, чак премашити 2016. годину, осим уколико не дође до развоја неких болести због високих температура.

„Када прочитам жуту штампу и дневне листове ја бих рекао да смо имали катастрофу, али је ствар потпуно другачија, нарочито што се тиче пшенице”, рекао је Недимовић одговарајући на питања новинара.

Извор: Тањуг