NEGOVANJE LEPOG KAZIVANJA POEZIJE U PEĆINAČKOJ OPŠTINI

Juče je 26 mladih recitatora iz sve tri osnovne sa teritorije pećinačke opštine i srednje Tehničke škole „Milenko Verkić Neša“ na sceni Kulturnog centra prikazalo umeće u kazivanju stihova na 35. Opštinskoj smotri recitatora. Ovogodišnju smotru organizovali su pećinački Kulturni centar i Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci, a selektor smotre bio je Nedeljko Terzić književnik iz Sremske Mitrovice.

Kako nam je rekao direktor Kulturnog centra Pećinci Jovan Devrnja, ova ustanova godinama neguje ovaj poseban način scenskog izražavanja, a jučerašnju smotru obeležilo je dosta talentovanih recitatora.

„Izuzetno mi je drago da se ove godine odazvao veliki broj dece i zaista je bilo teško odabrati najbolje. Naš cilj, kao kulturne ustanove je da decu pre svega podstaknemo da neguju lepu reč i da nauče da nastupaju pred publikom, te samim tim, sada već tradicionalno, organizujemo Opštinsku smotru uz nesebičnu podršku Opštine Pećinci. Drago mi je, takođe, da je Nedeljko Terzić ove godine selektor smotre i nadam se da će njegovo stručno mišljenje doprineti još većem razvoju lepog kazivanja poezije u našoj opštini“ – rekao je Devrnja i naglasio da je književnik Terzić poklonio svoje knjige nagrađenim recitatorima, kao i Narodnoj biblioteci u Pećincima.

U odnosu na pre desetak godina kada je bio selektor Opštinske smotre u Pećincima, Nedeljko Terzić smatra da su učinjeni znatni pomaci u kvalitetu kazivanja i izboru stihova.

„Ono što su deca iz pećinačke opštine danas pokazala na ovom takmičenju je zaista za veliko poštovanje. Takođe, mladi recitatori iz pećinačke opštine nemaju problem sa svojim kazivanjem i izgovorom, s obzirom da se na području opštine Pećinci veoma čisto govori. Ono što bih preporučio sadašnjim, ali i budućim recitatorima to je da pokušaju da uklone ravničarsku letargiju i da budu malo dinamičniji, brži i eksplozivniji u svom kazivanju“ – izjavio je Terzić.

Dvadeset šest mladih recitatora juče su bili podeljeni u tri kategorijie. U kategoriji recitatora od I do IV razreda, prvo mesto pripalo je Kalini Čubrilo iz Popinaca, drugo mesto Ivi Kanazir iz Šimanovaca, a treće mesto Ivi Popović iz Pećinaca. Četvrto mesto pripalo je Mihajlu Žutiću iz Deča.

U kategoriji recitatora od V do VIII razreda najuspešnija je bila Jana Terzić iz Šimanovaca, drugo mesto pripalo je Sari Petrović iz Deča, dok je treće mesto zauzela Ivona Lazarević iz Pećinaca. Četvrto mesto pripalo je Teodori Vojinović iz Šimanovaca.

U kategoriji odraslih recitatora – srednja škola, bile su dve takmičarke, Vanja Petković koja je zauzela prvo mesto i drugoplasirana Nikolina Nikolić iz Subotišta.

Nagrađeni recitatori predstavljaće našu opštinu na Zonskoj smotri recitatora Srema 23. i 24. marta u Sremskoj Mitrovici.

Izvor: Opština Pećinci