НЕКАКО С ПРОЉЕЋА – ДОШЛА НАМ JE ЦРВЕНА ЈАБУКА

У недељу, 14. априла 2019. године у 20 часова у Српском народном позоришту у Новом Саду одржан је концерт групе Црвенa јабукa.

Један од оних чију бисте улазницу да залепите у споменар да вас сећа на лепе тренутке. Улазница коју још носим у ташни јер ми је жао да је бацим. Добила сам је на поклон, помало скептично се питајући шта још може да ми пружи група коју памтим из аутобуса са ђачких екскурзија из давних времена, једне давне земље.

Рекла бих да су чекали они нас, сањиве Новосађане, да се скупимо једне мирне дремљиве недеље, вирећи иза завесе дечије нестрпљиви да изађу на бину, а ми смо их храбрили аплаузом, верујући им унапред.

Изашли су са песмом „Да знаш да ме болиш“. Свежи, орни, спремни од првог такта без колебања, шармантни Жера у препознатљивим јарко црвеним старкама, носећи у себи, како један њихов албум каже Душу Сарајева.

Полетеше Новосађани из удобних фотеља не сачекавши као обично да се концерт захукта. Запеваше све генерације без устручавања, јер ми смо стари знанци, па то је Црвена јабука! Тај „вјетар се везат не може“, а нико то не би ни желео!

Зналачки је Жера водио наше расположење. Ред брзих хитова „Бјежи кишо с прозора“, „Дирлија“, „То ми ради“, а онда опет мало нежности која топи и најциничнија срца „Волио бих да си ту“, „Узми ме кад хоћеш ти“. Боли ме и гуши осамдест шеста… тргнем се и рачунам у глави године које нестају у тренутку док слушам ове музичаре. Беспрекорни клавијатуриса и гитариста, бубњар који је у неком тренутку остао без мајице, басиста са веселим фармеркама и светлећом гитаром, а перкусиониста оригиналног стила посебно расположен, са заразним ритмом, почастио нас је, поред свог редовног жонглирања даирама, и својеврсним перформансом уносећи, ако је то могуће, додатну живост и весеље…

Сцена савршена, где год погледам све професионално и пажљиво одрађено, показујући поштовање публици која то осети и неисцрпно враћа. Играју свуда, где се ко затекао. „Некако с прољећа“ којом су нас почастили и на бис, има ли ико ко би остао хладан на овај хит?!

Прашили су момци до 23, а пролетело је као и све године… јер кад је лепо време лети! Дођите нам опет, чекамо вас! 

Текст: Ивана В.

Фотографије: Весна Р.