NEMAČKA TRAŽI PRODAVCE, KOMERCIJALISTE I VOZAČE

Nemačkoj u ovom trenutku nedostaje 1.200.000 radnika. Poznato je da će srpski radnici od 2020. godine moći lakše i duže da ostaju u Nemačkoj radeći poslove koje u pomenutoj zemlji nema ko da radi, prenosi Blic. Ostaje pitanje koji su to poslovi koji se najviše u Nemačkoj traže i koliko su oni plaćeni?

Pretražujući nemačke sajtove za zapošljavanje kao i sajt njihove Nacionalne službe za zapošljavanje, najviše poslova koji se nude podrazumevaju puno radno vreme.

Ponuđenih poslova je najviše u Berlinu. Dvostruko manje poslova se nudi u Minhenu i Hamburgu, a velika potražnja sa preko 10.000 radnih mesta je i u Kelnu, Štutgardu i Dizeldorfu.

Na jednom od najvećih nemačkih sajtova za pretraživanje poslova navodi se da je najveća potreba za prodavcima, pa preko 4.000 poslodavaca nudi posao prodavca u svojim trgovinskim objektima. Na drugom mestu su menadžeri prodaje, a na trećem komercijalisti, tako da je najveća potreba za radnom snagom u Nemačkoj upravo u oblasti trgovine.

Kada je reč o platama, one se kreću u proseku za prodavca oko 1.700-1.800 evra.

Među najtraženijim poslovima su i vozači i vozači viljuškara, koji novac dobijaju po radnom satu, a on se u proseku plaća oko 14 evra. Traže se i automehaničari i radnici obezbeđenja koji mogu dobiti i 16 evra po satu na pojedinim mestima, a velika je potražnja i za osobama koje će raditi skladištenje robe, ali i sezonske poslove poput berača određenog voća.

Nemcima fale i zanatlije poput vulkanizera i zavarivača, a od poslova za koje vam ne treba diploma, traže se i čistači, čija plata se kreće do 1.800 evra mesečno.

Velika potreba je i za radnicima u proizvodnji, a u zavisnosti od mesta i iskustva, radni sat se naplaćuje od 10 do 16 evra.

Studije StepStona, sajta za pretraživanje poslova, pokazuju da je naplaćenija branša u Nemačkoj farmaceutska industrija. U njoj su bruto primanja na godišnjem nivou 69.377 evra, nešto manje imaju zaposleni u bankarstvu, a na trećem mestu je auto industrija.

Na četvrtom mestu su zaposleni u hemijskoj i naftnoj industriji, a na petom radnici u mašinskoj sa platama na godišnjem nivou od 65.353 evra.

Izvor: Blic