NENIN KUVAR

Kroz hodnike i prozore polako se probija dobro poznati miris kuće. Ulicama se šepuri i najavljuje da je letu došao kraj. Neko na vreme, neko ranije, neko kasnije od uobičajenog  počeo je da sprema i pakuje zimnicu za nastupajuća godišnja doba. Dok sam i sama jedne godine daleko od kuće odlučila da nabavim paprike koje nisu bile babure i patlidžan koji nije bio baš toliko modar i okušam se u spremanju domaćih zimskih gurmanluka, u mislima su mi bile samo reči iz jedne jedine knjige koja bi mi mogla pomoći. Toliko lepo i jednostavno napisan Vojvođanski Kuvar iz šezdesetih godina sada već veka za nama. Nikakav moderan pristup, nikakavi brzi recepti sa interneta, samo ljubav i želja da se u jednoj knjižici skupe sve čari kulinarstva sa ovih prostora i pitko, kao rečima svačije bake prenesu mladima na dar. Napisan je od početka do kraja kao priča. Da je vredan govori i to da je do mojih ruku stigao preko jedne veoma vešte kuvarice koja je odlučila da bi ga valjalo u kući držati i tako potpis prabake Milene propraćen kojom kapi masla krasi i danas njegove stranice.

Ovo je samo delić posvećen paprici i patlidžanu:

 

„Ovo spada u zimnicu:

                                               Patlidžan—Paprikaš

U šerpi se otope 2 varjače masti. Kada se mast zagreje, uspe se u nju 6 glavica na listiće isečenog crnog luka, 6 na kolutove isečenih zelenih babura, 2- 3 na kocke isečenih modrih patlidžana i pošto se ovo ispržilo, doda se jedna mala kašika crvrne paprike, a na ovo se saspe oljušteni i na kriške isečeni crveni patlidžan ( paradajz ). Sve se izmeša, osoli, poklopi i ostavi da se kuva. Gotov paprikaš sipa se u flaše. Odozgo se stavlja na vrh noža salicila, pa se boce povežu ovlaženim pergament- papirom ili celofanom, dobro stegnu kanapom i kuvaju u pari. Zimi, pre upotrebe, samo se podgreje.

 

                                       Patlidžan i paprike za đuveč

Zreli, zdravi patlidžani očiste se od peteljki, operu i iseku na koturove. Zelene paprike ( babure ) se operu, očiste od semenja i žila i iseku na tanke prstenove. Sve se slaže u široroke flaše i to ovako: red patlidžana, red paprika i tako naizmenično dok se flaša ne napuni tako, da u gornjem redu bude paprike. Za vreme punjenja dobro se nabija u flaše, pa odozgo stavi na vrh noža salicila. Flaše ( boce ) se povežu ovlaženim pergament- papirom ili celofanom, dobro stegnu kanapom i prokuvaju u pari.

 

Ovo sada spada u fine salate:

                                            Srpski Ajvar

U peći se ispeče 4-5 komada modrih paradajza i 15 većih zelenih papika ( babura ). Pečeni paradajz i paprike ogule se, sitno iseckaju ili samelju na mašini za mlevenje, osole, obibere, zatim im se doda malo sitno iseckanog belog luka, 6-7 kašika finog zejtina i sirćeta po ukusu. Sve se dobro izmeša i služi.“

 

Bitna napomena: Sve se uvek ukusno poređa i stavi na sto!

 

Za vojvodjanske.rs : Irma Mikeš