НЕОПХОДАН ОДГОВОРАН ОДНОС ПРЕМА ПРИРОДИ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ

Министарство заштите животне средине Владе Републике Србије упутило је данас честитку свим радницима и грађанима Србије поводом 1. маја – Међународног дана рада, и поновило значај очувања животне средине.

Министарство је поручило да је циљ државе и свих прогресивних људи да се животна средина заштити и очува за садашње и будуће генерације.

Истовремено, упућен је апел свим грађанима који ће првомајске празнике провести у природи да не забораве да је чувају, да брину о рекама, парковима и шумама где ће боравити, да не пале ватру, не бацају смеће и да природу оставе онако племениту и чисту какву су је и затекли.

Први мај није једини дан у години када се ужива у природи, њеном богатству и лепоти, али често призори који се виде већ сутрадан показују људски немар, небригу и суровост.

Ово је прилика да на најбољи начин, одговорним односом према природи и животној средини, покажемо да хоћемо да променимо те ружне призоре и слике, али и да можемо да живимо у чистој, лепој и здравој Србији.

Шуме су произвођачи чистог ваздуха и основ живота на Земљи и зато Министарство позива грађане да чувају и штите овај сложени екосистем.

Шумски пожари су највећи непријатељ наших шума и у више од 90 одсто случајева узрокују их људи, непажњом, немаром или намерним паљењем.

Заједнички интерес државе и сваког грађанина јесте да очистимо Србију од свих врста отпада који нам загађују земљу, воду и ваздух, да чувамо природу и да је не прљамо.

Министарство је упутило молбу грађанима да не купују, не користе и у природу не бацају пластичне кесе и флаше, јер се такав отпад задржава стотинама година, загађујући животну средину.

Чувајмо и волимо нашу природу и животну средину, јер тако чувамо нашу прелепу земљу и осигуравамо будућност наше деце, закључује се у саопштењу.

Извор : Влада Републике Србије