НЕПРИЈАВЉЕНИХ 50.000 ЕВРА У ЏЕПУ ЈАКНЕ

Царински службеници су 18. фебруара 2018. године, на излазној страни граничног прелаза Градина, запленили око 50.000 непријављених евра, које је путник у аутомобилу држао у спољашњем џепу јакне.

Прекршај је откривен када је на царинску контролу стигао „ауди“ босанских регистарских ознака који је из Тутина ка Турској возила 37-годишња српска држављанка у друштву тројице мушкараца. Како су навели, кренули су у Турску да купе текстилну робу.

На питање цариника колико новца имају да пријаве, одговор је био да свако понаособ има по 10.000 евра и „нешто преко“.

Када су упитани „колико је то преко“, одговор гласио је да се ради о 50.000 евра, које је један од путника извадио из спољашњег џепа своје јакне. Пребројавањем новца утврђено је да је у питању износ од тачно 49.950 евра.

Новац се привремено задржава јер путници нису пријавили износ који су носили са собом, а који је био већи од дозвољеног. Такође, није било никакве потврде о пореклу новца која би била приложена на увид цариницима.

Из тог разлога царински службеници су задржали 49.950 евра одобривши путницима да наставе пут сваки са по 10.000 евра, што је максималан дозвољени износ који се може пренети преко границе без пријављивања.

Извор: Управа царина Републике Србије