“НЕЗГОДЕ НЕ ЗНАЈУ ЗА КОРОНУ – ПРВА ПОМОЋ ЈЕ УВЕК ПОТРЕБНА”

Црвени крст Пећинци обележио је Светски дан прве помоћи 12. септембар, ове године у нешто измењеним околностима у Купинову, а слоган овогодишњег Дана прве помоћи је “Незгоде не знају за корону! Прва помоћ је увек потребна”.

Како нам је рекла Гордана Коњевић, секретар пећиначког Црвеног крста, упркос забринутости у вези са корона вирусом и фокусом на спречавању његовог ширења и даље се дешавају повреде и болести које нису повезане са инфекцијом изазваном корона вирусом.

“Незгоде се дешавају без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију у нашој земљи. У складу са тим Црвени крст Пећинци је ове године обележавање Светског дана прве помоћи одржао на отвореном простору у дворишту Етно куће Путник у Купинову, која је и седиште Туристичке организације општине Пећинци, уз придржавање свих епидемиолошких мера. Запослени у Туристичкој организацији и сви заинтересовани суграђани су имали прилику да науче прву помоћ и обнове своја знања кроз едукацију коју је др Бојана Јовановић обучени предавач прве помоћи и наш волонтер презентовала у прелепом амбијенту Етно куће. Занимљиве теме као што су мере оживљавања, заустављање крварења, загушење залогајем и многе друге подстакле су присутне да се укључе, а питањима и активним учешћем у практичном делу, употпуне едукацију. Црвени крст је свим учесницима поклонио качкете са знаком Црвеног крста” – рекла је Коњевић и додала да су захваљујући изузетној сарадњи директорке Туристичке организације, Љубице Бошковић и свих запослених после завршене едукације сви учесници били у прилици да сазнају све о најстаријој очуваној стамбеној згради у селу са окућницом, који обухвата видиковац са погледом на Обедску бару, летњиковац за посетиоце, сувенирницу и археолошку играоницу и на крају да уживају у прелепим пејзажима Купинова током вожње електричним минибусом „Зелени змај“ кривудајући шумским стазама до реке Саве.

Коњевић је, такође, додала да се Црвени крст захваљује пећиначкој Туристичкој организацији која је омогућила да едукација прве помоћи поводом обележавања Светског дана прве помоћи буде спој лепог и корисног, као и да се нада да ће и друге организације и установе на територији пећиначке општине следити њихов пример и организовати обуку за запослене, јер познавање прве помоћи је значајно како за појединца тако и за друштвену заједницу.

Извор: Општина Пећинци