NIKOLA GAJIĆ JE DOBITNIK OVOGODIŠNJE NAGRADE ZA MLADE UMETNIKE PANČEVA

Ovogodišnji dobitnik Nagrade za mlade umetnike Pančeva je Nikola Gajić, a na proglašenju smo saznali i da pančevački slikar Vuk Vučković i Wolf Art studio, koji su i osnivači ove nagrade, planiraju da od sledeće godine podignu ovaj konkurs na nacionalni nivo, navodi 013info.

Žiri u sastavu: Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti – galerija X Vitamin, Beograd, Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti, kustos u Narodnom muzeju Pančevo, Dušan Marino, umetnik – Kafe Galerija, Pančevo, Iva Vučković Lujanski, direktorka Wolf Art Studija, Pančevo i Vuk Vučković, umetnik – Wolf Art Studio, Pančevo je prvo od 36 prijavljenih umetnika izaberao 10 finalista. 

Ovogodišnji finalisti su bili: Aleksandar Veljković, Andrea Kartali, Đorđe Živković, Gorana Aća, Jelena Stojanović, Jelena Vojvodić, Katarina Petrović, Lora Abci, Nikola Gajić i Uroš Predić. U subotu, 27. marta, isti žiri je objavio da nagada ide u ruke Nikole Gajića, koji je na konkursu predstavio tri skulpture.

Opredeljenje za finaliste “Vučković nagrade” žiri je doneo na osnovu prispelih fotografija radova u elektronskoj formi, linkova ka internet prezentacijama i biografija autora. Pri ovom izboru posebno je cenjen lični umetnički izraz, inovativnost, estetske vrednosti, tema, savremenost, ali i profesinalni pristup.

– Biografije i internet prezentacija dali su bliži uvid u ozbiljnost kandidata, ambiciju i smer u kome se razvija njegova karijera. Pošto je deset godina načajan period u ovoj životnoj fazi umetnika i napredak može biti veliki, imali smo u vidu godine kandidata i želeli smo da podržimo najperspektivnije, saopštenio je žiri

Konačnu ocenu o izboru pobednika konkursa donet je nakon uživog susreta sa radovima, gde se mogao videti kvalitet poteza, teksture, materijal na kome su radovi izvedeni i svi oni detalji zbog kojih je odlazak u muzeje, galerije i atelje nezamenjivo iskustvo za svakog ljubitelja umetnosti.

Nikola je rođen 1996. u Pančevu, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Od 2019. je na master studujama na istoj akademiji.

Izložbe (odabir):

  1. Tamići prošlost, samostalna izložba, KC Lab, Novi Sad
  2. 4asa, Pedagoški muzej, Beograd
  3. Tri-Četiri dana, OKC Abrašević, Mostar
  4. Grupna, Trebinje
  5. TV916 –  Deconstruction of context, Trebinje.

Izložba radova finalista biće otvorena od 30. marta u Narodnom muzeju Pančevo.

Izvor: 013info