НИС И СРБОБРАН НАСТАВЉАЈУ ПРОЈЕКАТ „ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО“

Радивој Парошки, председник општине Србобран, присуствовао је данас у Дому Народне Скупштине потписивању Меморандума о сарадњи између компаније НИС и Министарства здравља Републике Србије, а затим и сам потписао Споразум о сарадњи НИС-а и општине Србобран у оквиру пројекта „Заједници заједно 2019“. Потписивањем споразума о сарадњи уједно почиње и овогодишњи конкурс, чији је буџет у износу 116,5 милиона динара, усмерен искључиво у област здравствене заштите деце и омладине у локалним заједницама у којима компанија послује.

Споразум о сарадњи НИС-а и општине Србобран потписали су Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније, и Радивој Парошки, председник општине Србобран. Потписивању уговора присуствовали су и чланови Општинског већа др Илија Газепов и Радивој Дебељачки.

Уз Србобран, споразуме са НИС-ом потписали су и представници још 12 општина и градова у којима се програм спроводи, а то су Београд, Нови Сад, Ниш, Чачак, Панчево, Пожаревац, Зрењанин, Кикинда, Нови Бечеј,  Житиште, Кањижа и Пландиште.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев рекао је да је здравље деце и младих драгоцено, те да су из тог разлога средства из програма „Заједници заједно“ у овој години усмерена управо на заштиту дечјег здравља. „И до сада је било таквих улагања, сигурни смо да опрема коју смо донирали здравству у Србији, пре свега дечијим болницама, већ даје добре резултате. У овој години правимо још већи корак. НИС ће уложити више од милион евра у здравље деце. Ово улагање остаје наше трајно опредељење и не зависи од остварене добити. Наша права добит је будућност нашег детета. Та инвестиција није обавеза већ привилегија“, изјавио је Тјурдењев.

Председник општине Србобран Радивој Парошки није крио задовољство због наставка сарадње са НИС-ом и учвршћивања и оснаживања партнерских односа између компаније и локалне заједнице у којој послује.

„Србобран је од почетка у пројекту ‘Заједници заједно’ и до сада је у нашу општину кроз њега уложено око 50 милиона динара. Али то није све; наша сарадња са НИС-ом, некада Нафтагасом, траје од седамдесетих година прошлог века, још од првих испитивања земљишта, јер се у нашој општини налази веома велико налазиште нафте и гаса. НИС је кроз пројекат ‘Заједници заједно’ допринео да се друштвени стандард побољша, а новац који смо добијали улагали смо у социјалну заштиту, културу, спорт, образовање, с циљем да сваку област унапредимо. Задовољни смо што ће нови, данас потписани споразум донети унапређење здравствених услуга за децу и омладину“, рекао је након потписивања уговора Парошки. Он је истакао да се сарадња општине Србобран и НИС-а одвија и кроз друге пројекте, подсећајући на прошлогодишње заједничке акције реконструкције саобраћајница у улицама којим се крећу возила Нафтне компаније Србије.   

Министар здравља Златибор Лончар нагласио је да је Србија поставила здравство на сам врх својих приоритета и да су средства које Влада Србије издваја за унапређење здравственог система, за изградњу нових и реконструкцију постојећих клиничких центара и болница, за набавку најсавременије опреме, као и за унапређење материјалног статуса запослених у здравству, већа него у било којем ранијем периоду.

„Морамо бити свесни да је за остваривање нашег крајњег циља, а то је здравствена услуга највишег квалитета за све грађане наше земље, неопходно да сви заједно као друштво будемо одговорни и солидарни. У том смислу велике и успешне компаније имају велику одговорност према друштву и заједници. Као министар здравља увек искрено поздрављам овакве иницијативе у оквиру којих се друштвено-одговорне компаније попут компаније НИС опредељују да пруже подршку здравству у срединама, градовима и општинама широм Србије у којим послују“, истакао је министар Лончар.

Током последњих 11 година компанија НИС је у друштвено одговорно пословање уложила 3,7 милијарди динара, а само у рад здравствених установа широм Србије уложено је готово 100 милиона динара.

Кроз консултативне процесе са представницима локалних заједница и испитивање потреба грађана у општинама/градовима обухваћених програмом, потреба за унапређењем стања здравствених установа појавила се као заједнички приоритет. Из тог разлога, овогодишњи конкурс „Заједници заједно 2019“ има за циљ да подржи реализацију капиталних пројеката у области здравства – здравствена заштита деце и омладине. У контексту овогодишњег позива, капитални пројекти односе се на унапређење инфраструктуре здравствених установа, њихове опремљености савременом опремом и средствима за рад, а све са циљевима да значајно допринесу побољшању пружања здравствених услуга за широку популацију и остваре дугорочни значај за локалну заједницу. 

Извор: Општина Србобран