„НОЋ ХЕРОЈА – ВРБАС ВАС НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ“

Поводом обележавања 20 година од НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, општина Врбас, у сарадњи са Полицијском станицом Врбас, организовала је комеморативну академију под називом „Ноћ хероја – Врбас вас неће заборавити“, посвећену свим настрадалим грађанима општине Врбас, који су животе изгубили у ратовима од 1991. до 1999. године.

Окупљенима се прво обратио Владо Глођовић, начелник Полицијске станице Врбас, подсетивши све окупљене на херојски чин свих храбрих Врбашана који су „одбрану отаџбине доживљавали као најсветлију обавезу и задатак пред којим се родољуби не повлаче, ни по цену живота“. Бираним речима Глођовић је још једном оживео успомену на колеге Милорада Рађеновића, Гојка Војновића и Александра Пантовића, те свог школског пријатеља Драгана Грубића, хероја са Кошара, који је настрадао након рата 1999. године, али опет спашавајући туђи живот.

Именима ова четири хероја, након вишегодишње иницијативе и петиције грађана, означене су четири нове улице у Врбасу, чиме је, према речима Глођовића, „заувек обезбеђен незаборав на њихово јунаштво“. „Именовањем ових улица створили смо услове да од сада када год се неко запита ко су били људи по којима ове улице носе име, понављамо причу о Милораду, Гојку, Александру и Драгану, и заувек је сакријемо од заборава“, рекао је Глођовић и посебно захвалио суграђанима професору Дејану Обренову и пензионисаном службенику МУП-а Ратку Вујадиновићу, на несебичном труду да се иницијатива да нове улице понесу имена јунака, успешно реализује до краја. 

На обавезу да се чува успомена на све јунаке, не само из општине Врбас већ из целе Србије, подсетио је и генерал у пензији Божидар Делић, који је као један од команданата у рату на Косову и Метохији, био посебни гост комеморативне академије. Неке од погинулих Врбашана Делић је, како је сам рекао, лично познавао и већ тада се дивио њиховој способности и храбрости.

Милан Глушац, председник општине Врбас, истакао је да Врбас „слави хероје који дадоше своје животе за нашу будућност“.

„У овом тужном и истовремено свечаном тренутку, наша срца су испуњена тугом, али и поносом. Свесни смо да породицама не можемо да вратимо очеве, синове, супруге, браћу, пријатеље, кумове, али и да је на нама да будемо уз њих и са њима и да им помогнемо да преброде страшну трагедију. То је наш дуг и обавеза. Поносимо се нашим херојима и чувамо сећање на њих. Верујемо да су наши хероји са нама. Уселили су се у птице и орлове, и опет у истом јату пријатељ до пријатеља. Кажу да у рату све величине света не вреде колико један прави пријатељ, такво пријатељство јунаке бодри да се боре, живе и да мру.

Губитак наших хероја је огроман најпре за породице, а онда за заједницу. А мајке јаче од неправде, веће од планине, нежније од цвета, њихово срце је највеће, љубав најискренија, леђа најјача. Сећамо се да у том тешком времену пријатеље готово да нисмо имали. Хвала онима који се нису били против нас, али нам готово нико није помогао.  Наша генерација неће се толико стидети због злодела злих и нечасних људи, колико због застрашујућег ћутања добрих и часних људи. Туга за онима који су дали живот за слободу  је немерљива. Време и године је неће ублажити, али желим поново да истакнем да је општина Врбас уз вас, ту смо да вам пружимо помоћ и подршку, вама који у својим породицама чувате успомену на своје најближе. У знак сећања на наше хероје приликом додељивања назива улица у Врбасу и насељеним местима, улицама смо дали имена наших јунака. 

 Несрећа је што ево у 21. веку појединци пре бирају ра . Ја вас вечерас позивам да своје животе посветимо миру и дамо све од себе да рата више не буде, јер нема пута ка миру, мир је пут. Тако и наши хероји животе своје су дали борећи се за мир и слободу, за своје потомке, мајке, породицу, отаџбину. Знамо да само народ који се залаже за своју веру, културу, свој пут и истину има наде за будућност. То су знали и наши хероји. За те вредности су се борили и дали своје животе. Њихов живот и дело су пример свима нама, а сећање на њих живи и живеће док је нас“, поручио је породицама настрадалих и свим окупљеним Милан Глушац, председник општине Врбас.

У наставку академије члановима породица хероја по којим су именоване нове улице у Врбасу, уручена су знамења за херојски подвиг, и изведене културни програм у ком су учествовали хор, рецитатори, песник Благоје Баковић и гуслар Миљан Вујовић. Пре комеморативне академије положени су венци на спомен обележје свим страдалим у ратовима од. 1991. до 1999. године.

Извор: Општина Врбас