NOĆ MUZEJA

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Od 2007. godine deo smo Evropske Noći muzeja, u kojoj je prošle godine učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

Ove godine manifestacija Noć muzeja, u Novom Sadu organizuje se na 15 lokacija, a manifestacija je namenjena svim uzrastima.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

 

PROGRAM:

Gradska biblioteka Novi Sad (Dunavska 1)

19.00 – 22.00 – „Pobeda kreativnosti u kulturi“, izložba

19.00 – 22.00 – „Pobedimo bolest knjigom“, predstavljanje literature i prezentacije o preveneciji i procesu lečenja

Prof. dr Tihomir Dugandžija, iz Instituta za onkologiju Vojvodine, podeliće sa posetiocima svoja znanja i iskustva iz dugogodišnje prakse. Prezentacijom i dekorom motivisaćemo sve koji tog dana posete Gradsku biblioteku u Novom Sadu, da malim izmenama u svom načinu života naprave veliki korak u očuvanju svoga zdravlja.

 

Arhiv Vojvodine (Žarka Vasiljevića 2a)

10.00 – 00.00 – „Zbirka karata i planova, dokumenta od 17. do 19. veka“, izložba

10.00 – 00.00 – „Majska skupština i revolucija 1848/49.“, izložba

Posebnu, dragocenu tematsku celinu čine dokumenta koja se odnose na čuvenu Majsku skupštinu koja je održana u Karlovcima i dalje revolucionarne događaje iz 1848/49. Arhiv Vojvodine se opredelio da prikaže javnosti malo poznata dokumenta o ovim istorijskim događajima, budući da se ove, 2018. godine obeležava 170 godina od početka revolucionarnih zbivanja i Majske skupštine.

 

Francuski institut (Nikole Pašića 33)

17.00 – 01.00 – „Maj ’68“, filmske projekcije, izložba fotografija

Francuski institut u Novom Sadu vas poziva da kroz filmske projekcije, izložbu fotografija i simbole koji su obeležili maj ’68, bliže upoznate ovu istorijsku prekretnicu. Istovremeno predstavljajući društveni, politički i kulturni pokret, uticaj šezdesetosmaških zbivanja odjekujeni u današnjem društvu, a Francuski institut u Novom Sadu vas poziva da u Noći muzeja zajedno oživimo njihov duh.

 

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37)

17.00 – 01.00 – „Bežanje i gušenje Miloša Šobajića“, izložba

Šobajić se već na početku svoje karijere jasno opredelio. Prvo, za sliku kao scenu na kojoj se odvija manje ili više dramatična društvena priča realizovana u komplikovanim kompozicionim rešenjima prepunih detalja, likova, značenja i poruka kako bi reprezentovale stav autora o globalnom stanju stvari. A zatim, drugo, za sliku koja razvija svoj unutražnji život, koja neguje i narativno i monumentalno kao novi vid slikarskog jezika.

17.00 – 01.00 – „Mediji su u vazduhu, pod zemljom, u vatri“, izložba

Izložba je realizovana kao nastavak saradnje između dve partnerske institucije na Per Muse projektu koji je podržala Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa.

 

Gradska prodajna galerija (Pasaž Zmaj Jovina 22 – Ilije Ognjanovića 4)

17.00 – 01.00 – „Evolucija Šlajf Šandora“, izložba

Šlajf Šandor je slikar sa kojim galerija sarađuje od samog početka svoga rada. Njegove prve slike su potpuno drugačije od ovog što slika danas. Slikao je salaše, konje, izmaglice,…kasnije karikature, klovnove, figurativno slikarstvo je sve više postajalo tema na njegovim slikama. Menjao se brzo, skoro do neprepoznatljivosti u odnosu na prethodni period slikanja. I tako do danas.

 

Udruženje distrofičara (Zmaj Jovina 20)

17.00 – 01.00 – „Invalidnost i Noć muzeja“, radionice i izložba

Slikanje na platnu, štrikanje prstima, za decu radionica bojenje magnetića u prostorijama Udruženja distrofičara. Ovo je jedinstvena prilika da se predstavi rad većeg broja invalidskih organizacija i promovišu sposobnosti osoba s invaliditetom.

 

Škola „Milan Petrović“ (Železnička 26)

09.00 – 20.00 – „Umetničko stvaralaštvo kao način inkluzije“, izložba

Projekat Akademije umetnosti u Novom Sadu „Umetničko stvaralaštvo kao način inkluzije; Inkluzija kroz kreativno izražavanje –  likovne umetnosti“  jedan je od koraka ka ostvarivanju tog prava za mlade talentovane osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koje su kao i njihovi vršnjaci iz tipične populacije izabrali da im likovna umetnost bude životni poziv. Prezentovani su radovi šestoro mladih umetnika.

 

Galerija „La Vista“ (Mite Ružića 2)

17.00 – 01.00 – „Istorija vazduhoplovstva u Vojvodini“

Istorijat razvitka vazduhoplovstva u Vojvodini  započeo je u burnim godinama uoči izbijanja Prvog svetskog rata, 1913. godine (pre 105.god.) kada je austrougarska vojska na pustari Isailovo, severozapadno od grada Novog Sada izgradila aerodrom. Novi Sad je već 1913. godine bio jedan od retkih evropskih gradova koji su imali aerodrom, a taj aerodrom je izgrađen samo deset godina posle prvog pionirskog leta braće Rajt.

 

Radio-televizija Vojvodine (Ignjata Pavlasa 3)

17.00 – 01.00 – „Reci-džez“, muzička radionica za decu

Muzička radionica za decu na kojoj će najmlađi posetioci uvežbavati sviranje na ritmičkim instrumentima napravljenim od reciklažnih materijala, uz odabrane džez numere primerene dečijem uzrastu.

17.00 – 01.00 – „RNS Džez klub“, izložba i slušanje gramofonske ploče fonoteke Radio Novog Sada

Posetioci će imati priliku da u autentičnom ambijentu biraju, puštaju i preslušavaju LP gramofonske ploče fonoteke Radio Novog Sada RTV Vojvodine izvođača koji su nastupali u okviru Dana džeza u Novom Sadu 1979–1988.

19.00 – 20.30 – „Jazz scena Noći muzeja“, nastup neafirmisanih džez izvođača

U gornjem holu Studija M nastupiće mladi i neafirmisani džez izvođači i autori –Kulturno sklonište „Ensemble“, Dimitrije Beljanski i Petra Leona Matiša & Oktatonik.

 

Pasterov zavod (Hajduk Veljkova 1)

07.00 – 14.00 – „Herrenzimmer von dr Hempt – Istorija o osnivaču Pasterovog zavoda“, projekcija filma, muzički program

Prvi srpski Pasterov zavod osnovan je u Nišu pod vladavinom kralja Milana 1900. godine. Austrougarska je imala dva Pasterova zavoda, u Beču i u Budimpešti, a u svim ostalim krajevima čak je sprečavala njihovo osnivanje.

 

Udruženje Istorijski muzej Jugoslavije (Alekse Šantića 27)

18.00 – 00.00 – Izložba zanatskih i industrijskih predmeta koji su nastali ili su korišćeni u vreme postojanja Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije i Socijalističke Jugoslavije

Udruženje Istorijski Muzej Jugoslavije obavlja delatnost prikupljanja, zaštite, čuvanja i izlaganja zanatskih i industrijskih predmeta koji su nastali ili su  korišćeni u vreme postojanja Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije i Socijalističke Jugoslavije.

 

NIS A.D. (Narodnog fronta 12)

17.00 – 01.00 – „Potraga za naftom“, avantura, istraživanje, interaktivna igra uz 3D naočare

Muzej NIS-a, sa postavkom sačinjenom od eksponata velike vrednosti, informiše posetioce o prvim bušotinama, počecima istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, preradi nafte i benzinskim pumpama, i donosi priču o razvoju jedne od najvažnijih privrednih grana u našoj zemlji – energetike. Posetioci Noći muzeja imaće priliku da učestvuju u potrazi za naftom koja predstavlja pravu avanturu, kroz spoj najsavremenije naučne tehnologije iz raznih inženjerskih disciplina na terenu i u laboratoriji.

 

Visart – Asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu (Dunavska 7)

17.00 – 01.00 – „Fuzija Janoša Tarka“, izložba

Izložba slika Janoša Tarka prelazi granicu klasične prezentacije i podršku nalazi u zvučnoj podlozi i efektima. Njegova platna snažnog kolorita ali artikulisane ekspresije u sebi nose daleke odjeke autorkog stripa, strit arta i grafita i prožete su atmosferom muzičkih hepeninga.

 

Kulturni centar „Mladost“ Futoga (Cara Lazara 42)

08.00 – 23.00 – „U vremenu i prostoru Uglješe Čolića“, izložba

17.30 – 19.00 – „Pobeda!“, likovna radionica za decu

19.00 – 23.00 – „Animart“, veče dečije animacije