NOVA AGRARNA POLITIKA EU POSLE 2020. GODINE

Zbog čega EU pomera težište u zajedničkoj agrarnoj politici i da li će u narednom periodu sve njene članice imati iste mogućnosti? Ovo je jedna od ključnih tema o kojima se razgovaralo na Poljoprivredno-prehrambenom sajmu „Agra“, koji je krajem avgusta održan u Gornjoj Radgoni.
Nova zajednička agrarna politika EU posle 2020. godine u velikoj meri zabrinjava Slovence, napomenula je na zajedničkoj konferenciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije i Društva agrarnih novinara državna sekretarka Tanja Strniša. Po njenim rečima, farmeri će više pažnje morati da poklanjaju uticaju svoje proizvodnje na životnu sredinu. U tom smislu povećaće se zahtevi i pooštriti kriterijumi.
Očekivanja Slovenije bila su usmerena ka jedinstvenoj agrarnoj politici kojom bi se smanjili i pojednostavili administrativni poslovi. Utisak je da će se sve dodatno iskomplikovati.
Slovenački zadružni sektor je posebno nezadovoljan najavljenim smanjenjem direktnih davanja poljoprivrednicima. Predsednik Zadružnog saveza Slovenije Peter Vrisk zbog toga insistira na tome da se vlada ove zemlje izbori da subvencije ostanu iste ili da, ukoliko dođe do njihovog smanjenja, država dotira razliku. U suprotnom, slovenački poljoprivrednici neće moće da opstanu.
Naš agroekonomista prof. dr Miladin Ševarlić smatra da je reč o favorizaciji „evropske petnaestorice“, jer ove zemlje žele da sačuvaju konkurentsku prednost u odnosu na one koje su u EU pristupile posle 2004. godine.

Izvor: poljoprivrednik