НОВА БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА ГРАЂАНЕ ПЕЋИНАЧКЕ ОПШТИНЕ

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је 16. маја у Новом Саду уговоре представницима 137 градова и општина, који су добили средства у овогодишњем програму енергетске санације породичних кућа и станова, вредне око 2 милијарде динара.

У име општине Пећинци уговор је потписао председник Општине Синиша Ђокић, који је том приликом истакао да је пећиначка локална самоуправа од самог почетка узела учешћа у пројекту „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане“, као и да је бесповратна средства за спровођење мера енергетске ефикасности до сада искористило близу 200 породица са територије пећиначке општине.

„Општина Пећинци, као индустријски развијена општина, мора да води рачуна о заштити животне средине, а енергетском санацијом домаћинстава помажемо нашим грађанима да смање утрошак енергије, самим тим и загађење које се емитује у природу и, оно што је најважније, помажемо нашим грађанима да у својим домаћинствима смање рачуне за утрошену енергију, и тиме растерете кућни буџет“ – рекао је председник Ђокић.

Овим уговором је Општини Пећинци од стране Министарства додељено 3 милиона динара, а Општина Пећинци ће исто толико издвојити из сопственог буџета. Уз бесповратна средства у износу од 6 милиона динара грађани ће уложити још око 6 милиона динара, чиме ће укупна сума уложена у енергетску ефикасност на територији пећиначке општине за ову годину бити око 12 милиона динара.

Министарска Ђедовић Хандановић је рекла да је Програм енергетске санације домаћинстава пројекат који је, можда и више од других пројеката, директно усмерен ка грађанима и тиче се сваког становника наше земље.

„На овогодишњем јавном позиву још 12.000 домаћинстава у 137 градова и општина, међу којима су први пут и општине са Косова и Метохије, Гњилане и Косовска Митровица, моћи ће да добију субвенције за енергетску ефикасност. Учешћем у пројекту, грађани могу да остваре субвенције у износу до 65 одсто вредности инвестиција за замену столарије, изолације, фасаде, кровова, неефикасних котлова и постављање соларних панела и колектора“ – рекла је министарка, и додала да ће ове године први пут бити расписани посебни јавни позиви за енергетски угрожене купце, који ће у 44 локалне самоуправе моћи да добију субвенције до 90 одсто вредности улагања.

„У претходне три године, више од 30.000 домаћинстава искористило је подршку државе да замене врата и прозоре, поправе фасаду која је дотрајала, да замене котао чистијим енергентом или поставе соларни панел и почну сами да производе зелену енергију. Све ове мере чине државу отпорнијом, али доприносе и процесу енергетске транзиције” – рекла је Ђедовић Хандановић.

Извор: Општина Пећинци