НОВА ИНВЕСТИЦИЈА У РУМИ – ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ИЗГРАДЊУ ЛОГИСТИЧКОГ ЦЕНТРА КОМПАНИЈЕ „ГРЕСТО“ У ИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ „РУМСКА ПЕТЉА“

Реализација инвестиције вредне 2 милиона евра у индустријској зони „Румска петља“ започета је данас. Камен темељац за изградњу логистичког центра компаније „Гресто“, која делује у сфери пољопривреде и бави се промоцијом савремених пољопривредних система, изградњом стакленика, употребом најсавременијих ђубрива и технологије, положили су данас председник Општине Рума Слађан Манчић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, амбасадори Северне Македоније и Холандије, њихове екселенције Александар Поповски и Марије Ван Милтенбург, као и сувласник компаније Александар Стојков.

„Гресто“ је логистички пројекат који је настао као резултат двадесетогодишње успешне сарадње између холандског (KG Greenhouse BV) и македонског партнера (Balkan Greenhouse) који су истовремено и инвеститори и власници компаније.

Поред логистичког центра у Руми ће бити изграђен и показни огледни стакленик у коме ће моћи да се раде обуке и презентације. У првој фази инвестиције биће уложено 2 милиона евра, а завршетак радова се очекује до лета.

Иновативне инвестиције попут ове у Руми дају нам смернице у ком правцу ће ићи развој пољопривреде, јер без науке и модерне технологије ми немамо шта да тражимо у будућности у пољопривреди, поручио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

„Српска влада је у буџету обезбедила средства за подршку оваквим инвестицијама, не мислим само на дистрибутивне и логистичке центре, него и на подршку пољопривредницима за подизање стакленика, такође, радимо и електрификацију поља која је јако важна за повртарство, као и системи за наводњавање. У пољопривреди је најважније да користите модерне технологије како бисте снизили трошкове и још важнија ствар је да имате производ кад га нико нема, тада је цена највиша. То је суштина, ако имате производ кад га свако има онда је цена минимална, када га имате када га нико нема онда је највиша цена и исплативост инвестиције много већа а за то треба глава, знање и зато се захваљујем холандским пријатељима и господини Стојкову јер ће он та знања преносити на наше пољопривреднике“, казао је Недимовић и нагласио да „Румска петља“ изградњом новог ауто-пута добија још више на атрактивности.

„Ја не знам кад је господин Стојков бирао локацију да ли је знао да ће му на неких 100 метара одавде бити још један ауто-пут поред постојећег који је удаљен неких 200 метара. Ово је савршено место за делатност коју је он смислио, један класичан шоу-рум где ће бити представљено како се на најмодернији начин узгаја поврће у стакленицима. Знате то вам је као у видео игрици, ниво 2, ниво 3 у односу на наш претходни ниво. Сви се сећате да смо пре 10 – 15 година имали узгој поврћа на отвореном и онда смо имали милион проблема, пре свега, са временским условима, онда смо прешли на пластеничку производњу, а ово са стакленицима је један виши ниво“, оценио је Недимовић.

Компанија Гресто форсира аутоматизацију у пољопривреди, каже Александар Стојков, овај тип стакленика који ће моћи људи овде ускоро да виде карактерише аутоматизација, енергетска ефикасност, високи стандарди заштите околине, али и добри услови за раднике, квалитет, биолошка заштита и зато је то успешна прича на дугачке стазе.

„Принцип нашег функционисања је мало другачији од класичне трговине јер ми преносимо кроз директну интеракцију ту технологију. Наша визија је за кратко време постала успешна зато што ми нисмо дошли да продајемо ђубрива, наша девиза је да људи хране њихове биљке јер је то технологија храњења биљке, а не да бацају ђубрива“, напомиње Стојков констатујући да је Рума била идеална локација за улагање.

„Ја и моји партнери из Холандије задовољни смо са локацијским условима, са инфраструктуром, са подршком по питању папирологије и свега оног што треба да би ова наша инвестиција што брже постала реалност“, рекао је Стојков.

Рума је и даље место са повољном пословном климом, које континуирано наставља са новим инвестицијама и новим пројектима, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

„Колико је ово избиљна инвестиција показује чињеница да смо ми као Општинска управа пре две недеље издали грађевинску дозволу и ви сте одмах кренули у реализацију пројекта и урадили готово све припремне радове и ево данас смо положили камен темељац за изградњу овог центра. То говори и да је реч о озбиљној компанији са добрим намерама и свакако да заједнички можемо радити у заједничком интересу. Ви пре свега да развијате сопствени бизнис, а ми да развијамо привреду нашег града. Уосталом таква је и политика и Владе Републике Србије и председника наше државе да се боримо за свако новоотворено радно место које верујем да ће добро доћи људима на територији наше општине који траже неко своје место под сунцем“, истакао је Манчић, констатујући да само присуство министра Недимовића говори о озбиљности Владе која пружа сву могућу логистичку подршку оваквим и сличним пројектима и инвестицијама на територији целе Србије.

Дистрибутивни и логистички центар биће од велике важности не само за Србију већ и за цели регион, тврди Александар Поповски, амбасадор Северне Македоније у Србији.

„Кад се комбинује холандско искуство са македонским визионарством и српском гостопримљивошћу, нема шансе да овај пројекат не успе“, сматра Поповски.

Марије Ван Милтенбург, заменица амбасадора Холандије у Србији верује да су у трилатералној сарадњи сви на добитку.

„Јако ми је драго што ће овде пољопривредници из Србије моћи да уче једни од других, да се упознају са новим технологијама, са принцима заштите животне средине, са енергетском ефикасношћу. Пољопривреда је област која је врло конкурентна, сви прате дешавања и врло је захтевно међународно тржиште. Надам се да ћемо нашу тајну златног троугла, односно сарадње између администрације, владе и пословног и научног сектора моћи да пренесемо и овде јер је то тајна нашег успеха у Холандији“, нагласила је Марије Ван Милтенбург.

У знак трилатералне сарадње свако од званичника је у камен темељац симболично положио три лопате бетона. Гресто ће у Руми изградити објекат површине близу четири и по хиљаде квадратних метара и у почетку ће запослити десетак људи, али ће при реализацији својих пројеката ангажовати далеко више људи.

Извор: Општина Рума