НОВА КЊИГА ПЕСАМА ШАРЛА ЛАБУДОВИЋА – „ДРУШТВЕНО КЊИГОВОДСТВО“

У Јавној библиотеци “Данило Киш“ одржана је промоција књиге Горана Лабудовића Шарла “Друштвено књиговодство“. О књизи су говорили Бранислав Зубовић, књижевник и песник, и проф. Растко Лончар, књижевни критичар из Новог Сада. Ово је, иначе, десета Лабудовићева књига поезије.

Растко Лончар оценио је у уводној речи да је Горан Лабудовић Шарло „стваралац култивисаног живљења, и живота у култури“.

„Пошто се, наиме, не ради о књизи која је писана страхом пред пролазношћу – тако честим у данашње време – нити дивљењем вечности, већ књизи која хвата вечно у пролазном и не обраћа пажњу на пролазно у вечном, то јој се мора посветити стрпљење. Она се не мора читати дуго, али се мора читати стрпљиво, тако да се провери да ли је добри књиговођа био поштен у предавању нам на чување докумената којим приступа дефинисању нашег доба“, истакао је Лончар.

Бранислав Зубовић је говорећи о књизи рекао да са Лабудовићем сарађује више од 25 година и да је био поносни уредник великог броја књига или рецензент, а затим нагласио да је након прошле књиге која је собом носила носталгију, Лабудовић у овој књизи „донео реалан поглед на човека, свет и човечанство, да су додири историје и будућег огледани у садашњости те да је потребно и важно да читалац верује песнику који у овој књизи лишеној циклуса, повезује магистрале на један особен начин“.

Горан Лабудовић Шарло је изјавио да је поносан што се књига нашла у гласовитој библиотеци Графопринта чије су књиге уистину песничке, као некада, у време великих издавачких кућа.

“Друштвено књиговодство“ је књига о нама на средокраћама које се не померају никуда, чини се, ни у нама самима, ни у свету. Иза нас стоји опомињућа прошлост и умрежена будућност. Некада су наши стари говорили да би паукови небо премрежили, а сада нам је јасно да је то била тек метафора“, поручио је Лабудовић.

Извор: Општина Врбас