НОВА КЊИГА ПУТОПИСА ПЕТКА КОПРИВИЦЕ

НОВА КЊИГА ПУТОПИСА ПЕТКА КОПРИВИЦЕ

Ових дана до читалачке публике стигла је нова књига путописа врбаског новинара Петка Копривице „Записи из Пјешиваца“, саздана од осам прича о прошлости, животу, људима, знаменитостима и обичајима тог дела Црне Горе, вековног станишта истоименог племена, које се простире на подручју општина Никшић и Даниловград. Из пера истог аутора прошле године је објављена публикација сличног жанра „Путописне приче из граховског краја“.

У предговору књиге „Записи из Пјешиваца“, књижевни критичар Неђо Мијушковић, цитирајући речи Малармеа да „свет постоји да би довео до једне лепе књиге“, истакао је да је и књига Петка Копривица једна од таквих. „Петко је новинар који је своју писменост довео до квалитата литературе. Лепота његове поетске слике је у међупростору, између речи, између редака. Тако је вешто умео да спаси нешто од унутрашњег светла и да га обелодани“, записао је уводничар.

Књига је илустрована са девет фотографија и четрнаест графика и цртежа, инспирисаних пјешивачким крајем, а у засебном одељку „Епски прислов“ штампане су гусларске песме Радована Бећировића о знаменитим пјешивачким јунацима и народним трибунима Мркоју Мијушковићу, Радоју Контићу, Петру Перуновићу – Перуну и Петку Ускоковићу. Издавач „Записа из Пјешиваца“ је Удружење грађана „Радгост“ из Врбаса.

Извор: Општина Врбас

Author Image
Anna Horvátová
%d bloggers like this: