НОВА КЊИГА ПУТОПИСА ПЕТКА КОПРИВИЦЕ

Ових дана до читалачке публике стигла је нова књига путописа врбаског новинара Петка Копривице „Записи из Пјешиваца“, саздана од осам прича о прошлости, животу, људима, знаменитостима и обичајима тог дела Црне Горе, вековног станишта истоименог племена, које се простире на подручју општина Никшић и Даниловград. Из пера истог аутора прошле године је објављена публикација сличног жанра „Путописне приче из граховског краја“.

У предговору књиге „Записи из Пјешиваца“, књижевни критичар Неђо Мијушковић, цитирајући речи Малармеа да „свет постоји да би довео до једне лепе књиге“, истакао је да је и књига Петка Копривица једна од таквих. „Петко је новинар који је своју писменост довео до квалитата литературе. Лепота његове поетске слике је у међупростору, између речи, између редака. Тако је вешто умео да спаси нешто од унутрашњег светла и да га обелодани“, записао је уводничар.

Књига је илустрована са девет фотографија и четрнаест графика и цртежа, инспирисаних пјешивачким крајем, а у засебном одељку „Епски прислов“ штампане су гусларске песме Радована Бећировића о знаменитим пјешивачким јунацима и народним трибунима Мркоју Мијушковићу, Радоју Контићу, Петру Перуновићу – Перуну и Петку Ускоковићу. Издавач „Записа из Пјешиваца“ је Удружење грађана „Радгост“ из Врбаса.

Извор: Општина Врбас