NOVA PREMIJERA U POZORIŠTU MLADIH

U ovim zlim vremenima, kada nas je ova strašna pandemija izbacila iz koloseka normalnosti, jedna od retkih institucija koja se uspešno bori sa svim predvidivim i onim drugim, (ne)mogućim, problemima, zasigurno je Pozorište mladih. Činjenica da će u nedelju na velikoj sceni biti izvedena četvrta premijera u ovoj kalendarskoj 2021. godini potkrepljuje tu tvrdnju. Kada se tome dodaju i nagrade o kojima smo već pisali onda možemo slobodno reći da je ovaj kolektiv jedan od heroja sa kojim se Novi Sad u teškim vremenima može ponositi.

Tim povodom je juče, 13. maja, održana konferencija za medije, u maloj sali Pozorišta mladih, na kojoj je direktor Mihajlo Nestorivić i edukativno/ autorski tim projekta najavio premijerno izvođenje predstave „Devojčica sa šibicama“ koja je nastala po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena, u tekstu su korišćeni citati iz knjige „Pozdravi nekog“ V. Ognjenović i B. Nešića.

 Projekat, nastao u koprodukciji Udruženja građana “Sloboda nema cenu” (Novi Sad), Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade (Bačka palanka) i Pozorišta mladih (Novi Sad), se bavi problemima dece u pokretu, koja žive i rade na ulici. Predstava je namenjena  deci (uzrast preko 12 godina) i roditeljima, ali i svima onima koji ne žele da zatvaraju oči pred ovim teškim temama o kojima često imamo predrasude ne shvatajući uzroke, posledice kao ni suštinu samog problema.

Ovaj intrigantan, kompleksan i veoma važan, društveno odgovoran, projekat je okupio stručne ljude iz više oblasti pokušavajući da ponudi odgovore kako u umetničkom, pravnom i u edukativnom smislu tako da su u procesu učestvovali: Dobrila Marković (pravnica), Jelena Sokić (psihološkinja), deca i zaposleni iz Svratišta za decu i mlade grada Novog Sada.

Autorski deo radova potpisuju: režija Sonja Petrović; dramaturg: Mina Petrić; asistent reditelja: Milica Vukmanović; kostimograf: Jasmina Radujko; scenograf: Katarina Kelić; kompozitor: Igor Sakač; dizajn svetla: Nikola Marinkov.     

Glumački tim: Kristina Savkov, Vera Hrćan Ostojić, Ervin Hadžimurtezić, Aleksa Ilić i Danilo Milanović.

Učesnici konferencije za medije su nam poručili da je ideja predstave razvijanje empatije u periodu razvoja deteta kao i edukacija o opasnostima kojima su deca izložena na ulici kao što je trafiking, nasilje, diskrimininacija, psihoaktivne supstance itd. „Pozorište ima moć da o najstrašnijim temama sa decom razgovara na jeziku duše. Zato smatramo da je pozorište za decu i mlade dužno da učestvuje u lancu obrazovanja, edukacije i razvoja dece, kao i da poteže ozbiljne teme u cilju pripremanja dece da zakorače u svet i u tom svetu budu bolji ljudi.“

Premijera će se održati u nedelju 16. maja 2021. godine u 19 časova na velikoj sceni Pozorišta mladih, naravno, uz poštovanje svih propisanih zdravstvenih mera.