NOVA RADNA GRUPA ZA MEDIJSKU STARTEGIJU

Izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, izjavila je danas savetnica predsednika za medije Suzana Vasiljević.

Izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, izjavila je danas savetnica predsednika za medije Suzana Vasiljević.

Ona je rekla da je predsednik Vučić predložio da se OEBS uključi u izradu medijske strategije, kao i da se sa njima razgovara o tome šta treba uraditi da se mediji osećaju slobodnije u Srbiji.

Istakla je da je izrada strategije obustavljena zbog komentara i kritika međunarodnih organizacija i domaćih stručnjaka.

Vasiljevićeva je u Skupštini Srbije rekla da je predsednik Vučić predložio da se OEBS uključi u izradu medijske strategije, kao i da se sa njima razgovara o tome šta treba uraditi da se mediji osećaju slobodnije u Srbiji. „Mislim da bi bilo korisno da napravimo novu radnu grupu za izradu startegije u koju bi trebalo da budu uključeni svi relevatni predstavnici domaćih međunarodnih strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom medija i slobode medija“, rekla je Vasiljevićeva na sednici Nacionalnog konventa.

Istakla je da je osnovna poruka da država želi da se povuče iz medija i da ne želi veće učešće u medijima. „Osnovni razlog za zaustavljanje medijske strategije je zato što su se pojavili razni komentari i dobili smo kritike međunarodnih organizacija i domaćih stručnjaka“, rekla je Vasiljevićeva i dodala da nije sigurna koliko su svi imali uvid u strategiju.

Smatra da su i predsednica vlade Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić želeli da daju više vremena Ministarstvu kulture, nevladinom sektoru, kao i predstavnicima strukovnih udruženja da se vidi šta je u strategiji dobro, a šta treba menjati. „Mislim da će na konsultacijama sa predsednikom Srbije, premijerkom i ministrom kulture biti izložen plan na koji način ćemo dalje raditi na tome, ali u svakom slučaju to će biti uz veće učešće institucija, civilnog sektora i međunarodnih strukovnih udruženja“, navela je Vasiljevićeva.

Prema njenim rečima, važno je da se čuje glas stručnjaka i profesionalnih udruženja i dodala je da očekuje predloge nevladinih organizacija. „Predsednik je posle kraće konsultacije sa predsednicom vlade zainteresovan da započne proces strateškog kreiranja politike, koji će omogućiti inkluzivnost i otvorenost procesa“.

Dodala je da bi Vlada Srbije trebalo da predloži kako i na koji način da se dođe do najboljeg rezultata. „To uključenje treba da bude na bazi ozbiljnih analiza, studija i najbolje prakse, ali uz uvažavanje činjenica na kom nivou je naša politička kultura. Sve zahteva vreme. U pitanju je proces, jer ovo sve dosta dugo traje. Ovo nije priča koja traje četiri godine već mnogo duže“, rekla je Vasiljevićeva.

Navodeći da mnogo toga treba da se promeni iz nasleđene prakse, savetnica za medije predsednika Republike rekla je da je važno da postoji svest o problemu koji se možda različito vidi uz međusobno uvažavanje.

 

Izvor: Tanjug