НОВЧАНЕ КАЗНЕ ЗА НЕУКЛАЊАЊЕ АМБРОЗИЈЕ

Сваке године све више грађана има проблем са алергијом на амброзију. Обавеза грађана је да систематски уклањају амброзију, истичу у градској Управи града Сомбора у којој наводе да је одлукама дефинисано да власници парцела на којима се налази амброзија имају обавезу систематског уклањања исте, као и да је не чињење по томе кажњиво. Током прошле кажњено је 90 одговорних лица која нису извршила уклањање амброзије.

Особе које не пате од алергије истичу да у њиховом непосредном окружењу и те како има оних који тешко подносе утицај полена ове коровске биљке на свакодневни живот.

Лекари кажу да је повећан број алергијских реакција које се доводе у везу са амброзијом.

„Имамо утисак да се из године у годину све више грађана јавља са проблемом алергијских реакција на амброзију. Углавном се те реакције односе на дисајне путеве, али такође јављају се и други симптоми“, саопштила је др Александра Поњевић пулмолог – алерголог, Општа болница „др Радивој Симоновић“ Сомбор.

Обавеза грађана је да уклањају амброзију. Казна за физичка лица је 25.000 динара, а за правна лица 150.000 динара. Дејан Ковач један је од оних који су платили казну.

„Иако имам земљу дао сам другом да је обрађује, стога нисам ни обилазио своје парцеле. Стигла ми је казна да је платим, па сам је и платио, а амброзију уконио. Свестан сам да амброзија мора да се уништи, јер велики број грађана има проблем са алергијом. Можда да сам добио опомену, можда бих тада на време реаговао“, изјавио је Дејан Ковач.

Током ове године урађено је преко 280 контрола и издато 68 налога, а очекује се да ће их бити око 200, објашњава Бранка Полић, инспектор за заштиту животне средине у Градској управи града Сомбора.

„Не може се са прецизношћу рећи колико је површине под амброзијом, јер када се на приватним парцелама утврди постојање амброзије не утврђује се површина под којој је амброзија, али се може рећи да Град Сомбор врши уклањање амброзије на јавним површинама те да је у 2018. години током 4 месеца интензивног рада покошено 324 хектара, што машински што ручно“, казала је Полић.

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине у сарадњи са Пољопривредном стручном службом Сомбор организоваће едукације на тему уклањања амброзије за пољопривреднике и друге циљне групе током новембра месеца, јер је до сада највише амброзије било распострањено на пољопривредним парцелама.

Извор: РТВ