НОВЕ КЊИГЕ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ – ПОКЛОН АРХИВА ВОЈВОДИНЕ

Народној библиотеци “Јован Поповић“ у Кикинди поклоњено је 300 наслова из издавачке делатности Архива Војводине, као и породичне библиотеке директора те установе, Небојше Кузмановића. Кикиндска библиотека сада је богатија за, између осталог, сабрана дела академика Милорада Екмечића, изабрана дела Василија Крестића, као и наслове једног од најзначајнијих историчара уметности, Дејана Медаковића. Такође, поклоњене су књиге са пописом жртава у Срему за време Другог светског рата што представља један од најважнијих пројеката који ће бити спроведен и на подручју Баната и Бачке. Догађају су присуствовали Миленко Јованов, народни посланик и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Посебно ме је дотакла донација књига из личне библиотеке директора Архива Војводине што сада нама представља лепу обавезу да његову личну библиотеку допунимо књигама из Кикинде. Радује ме правац о ком размишља Архив Војводине, а то је да се додатно посвети Банату јер је то нешто веома важно за нас, не само у периоду Другог светског рата, иако би и ту било доста материјала, већ и у време Устанка Срба, односно о свим догађајима који су обележили историју овог краја у ком живимо“, рекао је Јованов.

Архив Војводине је други државни архив на простору наше земље и већ сто година чува архивску грађу са ових простора:

“Годишње се објави тридесетак књига из области књижевности, историографије, геополитике, тако да смо сматрали да је потребно те књиге да дођу до грађана, ученика и студената. Сматрам да је веома лепо када поклоним и књиге из породичне библиотеке, како бих пружио прилику читаоцима да пронађу нове наслове које их занимају“, додао је Кузмановић.

С обзиром на структуру књига које су поклоњене, многе ће заврштити на стручном, као и на одељењу завичаја:

“Издања Архвива Војводине требало би да допринесу бољем разумевању локалне историографије јер не можемо ниједан мањи простор посматрати, а да се не додирнемо већих територија попут Војводине или целе Панонске низије. На нама је сада да те књиге обрадимо и да их што пре понудимо читаоцима“, надовезао се Бране Марјановић, директор Народне библиотеке “Јован Поповић“ у Кикинди.

Извор: Град Кикинда