НОВЕ МЕТЕО-СТАНИЦЕ ЗА БОЉУ ПОЉОПРИВРЕДУ

Врбас, Сомбор, Инђија, Бачка Топола и Суботица биће прве локалне самоуправе у Србији које ће добити најсавременије метео-станице и пољопривредницима омогућити податке у реалном времену о микроклиматским условима и предвиђање временских прилика са прецизношћу од 90 одсто, саопштио је НАЛЕД. То је део унапређења које ће допринети ефикаснијем и лакшем прикупљању података који за циљ има повећање приноса, уз оптималну употребу ђубрива, пестицида и воде.

Метео-станице биће инсталиране у оквиру пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“ који спроводе НАЛЕД и Телегроуп, уз подршку Немачке развојне сарадње (ГИЗ), и биће део AgroLIFE платформе за ефикасније планирање и управљање пољопривредном производњом на закупљеном земљишту у државној својини којим управља локална самоуправа.

„AgroLIFE софтвер, који је развио Телегроуп, омогућава локалним самоуправама аутоматизовано управљање, преглед и обраду свих података неопходних за квалитетно управљање земљиштем, као и праћење промена насталих на парцелама. Сет алата за планирање, организовање и управљање пољопривредном производњом обезбедиће корисницима веће приносе и укупне приходе уз смањење оперативних трошкова. Кроз пројекат НАЛЕД-а, Телегроуп-а и ГИЗ-а, даљим развојем платформе допринеће се ефикаснијем коришћењу обрадивог земљишта у власништву државе, повећању задовољства закупаца и очувању квалитета земљишта“, наводи се у саопштењу. 

Локалне самоуправе које су укључене у пројекат међу првима су развиле употребу софтвера за дигитално управљање земљиштем, а да систематски раде на јачању конкурентности пољопривреде сада показују увођењем метео-станица, као новом услугом за локално становништво. Већина њих прошла је и програм цертификације градова и општина са повољним пословним окружењем, што сведочи о доброј пословној клими у овим местима, речено је у НАЛЕД-у.

Извор: Општина Врбас