НОВЕ САДНИЦЕ КРАСЕ КРАМЕРОВУ УЛИЦУ И СПОРТСКИ ЦЕНТАР У КУЛИ

У необично топлом месецу јануару настављена је акција садње нових садница на територији општине Кула. Овог пута, акценат је био на урбаним деловима насељеног места Кула, те су тако, најпре, саднице црвеног јавора посађене у самом центру, у Крамеровој улици. Након тога, нове саднице посађене су на простору у оквиру Спортског центра на Вашаришту, чиме је овај простор, са еколошког аспекта, додатно обогаћен. Како је рекао председник општине Кула, Дамјан Миљанић, ово је наставак сличних акција и свако насељено место добиће и убудуће нове саднице:

„Прошле године је кренула акција пошумљавања на више локација у Крушчићу, Кули и на још неким локацијама. То је та јесења садња, а сада се са њом наставило, овога пута у урбаним деловима. Пре свега, ту мислим на Крамерову улицу, где је багрем извађен и он ће бити пресађен на друге локације, а уместо багрема посађен је, као и на простору Спортског центра, црвени јавор. То је, практично, договорено још прошле године, тако да, и на озелењавању и уређивању површина, посао се наставља. Такође, радиће се и обнова засада, имамо један велики засад тополе који је био поприлично девастиран због невремена и део дрвећа се морао уклонити. То ће се сада попунити, тако да је то један посао који је перманентан и који се обавља сваке године у периоду када су услови за садњу најбољи, а то је касна јесен и почетак зиме. Садашње временске прилике одговарају за садњу, и температура и влажност земље су савршени, те се због тога приступило пошумљавању“.

Нажалост, све оно што је иоле корисно за заједницу прате и неодговорни поступци, срећом, појединаца. Овом приликом председник општине је истакао да је ово хроничан проблем са којима се сусрећу и друге општине, али охрабрује чињеница да је већина грађана свесна и да већина грађана цени рад и труд локалне самоуправе и надлежних служби:

„Нажалост, то је пракса и дешава се да и новопостављена игралишта буду уништена. И ви сте имали прилике да видите демолирану Летњу учионицу у Основној школи „Петефи бригада“, Тога, нажалост, увек има и мислим да апел неодговорним појединцима неће уродити плодом и да је ту мера која треба да се изведе јесте казнене природе, а упутио би апел већини грађана, која је одговорна и свесна важности сваког новог игралишта и сваке нове саднице, да, ако такве ствари уоче, то пријаве полицији и комуналној инспекцији, да се то што пре виновници процесуирају и спрече у даљим таквим неделима. Имали смо и новогодишње украсе, који су били постављени испред поште у центру Куле, који су делом оштећени. Заиста не знам одакле порив за таквим стварима, а та пракса, нажалост, није присутна само у општини Кула, тога има свуда, а ја би још једном апеловао на онај рационални и већински део становништва да поменутим надлежним службама пријаве такве ексцесе.“

Извор: Општина Кула