НОВЕМБАРСКА КИША НЕДОВОЉНА ЗА УСЕВЕ

Киша која је на подручју Сомбора пала крајем новембра тек је незнатно поправила ситуацију њивама. Ратари се жале да је кише било мало и да је пала касно за озиме усеве.

Бојан Јозић сетву пшенице завршио је у оптималним роковима уз пуну агротехнику, али није задовољан како више од месеца дана од сетве изгледају његове њиве засејане пшеницом.

„Орао сам како сам могао. Два пута сам тањирао, два пута прошао сетвоспремачем, али ницање је ипак било слабо. Сада нешто после ове кише ниче, нешто је већ никло и биће јако велики проблем са пшеницом. То ћемо видети тек на пролеће, негде у марту да ли ће уопште бити нешто од тога или ће се морати радити присејавање неким другим културама“, каже Јозић.

Да ће морати пресејавати њиву засејану јечмом стрепи и Бојан Лукић, који је јечам сејао на њиве где су предусеви били соја и сунцокрет.

„Посејано је све у оптималном року. Исти дан. Агротехника и припрема урађени исто. Да ли зато што је сунцокрет раније скинут, па се земља исушила, али доста је лоше, чак катастрофа. Где је предусев била соја ту је никло 70 посто, а где је сунцокрет то је јако лоше никло, можда је пуно рећи да је никло пет посто“, објашњава Лукић.

„Нисмо чекали кишу, јер кише није било око два месеца, тако да смо радили орање и одмах припрему за сетву и сетву да се губи што мање влаге. Тамо где није одмах урађена сетва никло је око 70 посто, а да ли ће после ове кише ницање бити настављено видећемо“, каже Ивица Пекановић.

Агротехнички рокови терали су пољопривреднике да не чекају кишу већ да сетву обаве без обзира на сушу. Неки су упркос суши применили пуну агротехнику, а неки редуковану обраду.

„Ове године се показало да је редукована обрада можда била боља солуција, јер није се влага толико губила, тако да су та жита боље никла и имају бољи склоп“, каже Пекановић.

Киша која је пала протеклих десетак дана тек је незнатно поправила ситуацију на њивама.

„Тек сада ниче жито које је буквално месец дана стајало у земљи. Е сада било је неколико хладних дана, шта ће бити од жита које је кренуло да ниче видећемо“, каже Јозић.

„Вероватно неће изаћи. То што је изашло изашло је, да ли се клија осушила или шта већ. Чекаћемо до пролећа, па ако треба тањирање или орање и нова сетва“, каже Лукић

Од сетве озимих усева пало је око 25 литара кише по квадратном метру. Ратари кажу требало би још најмање 50 литара.

Извор: РТВ