НОВИ БУНАРИ СУ ВАЖАН ПРЕДУСЛОВ ЗА ФАБРИКУ ВОДЕ

НОВИ БУНАРИ СУ ВАЖАН ПРЕДУСЛОВ ЗА ФАБРИКУ ВОДЕ

Заједничким улагањима локалне самоуправе и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство биће избушена два бунара код Кванташке пијаце. Вредност инвестиције је око 25 милиона динара. Уз реконструисану градску водоводну мрежу и нови бунари важан су предуслов за будућу фабрику воде. Градоначелник Кикинде, Павле Марков, данас је обишао локацију на којој је један бунар већ избушен, док ће ускоро почети бушење другог. Интересантно је споменути да ће дубина бунара износити 225 метара. У Србији ће се, по први пут, на тој дубини, користи пластична бунарска конструкција пречника 330 милиметара, што је патент немачког Института за воду и енергију:

-Ови бунари даваће заједно 70 литара воде у секунди. Ако знамо да је будуће постројење за пречишћавање воде пројектовано на око 150 литара у секунди, јасно је да ће добринос ових бунара бити веома велик. Све ово јасно говори да се фазна реализација капиталног инфраструктурног пројекта одвија по плану- рекао је Марков и наставио:

-Ми имамо десет бунара, а они су у не тако сјајном стању, што значи да је изградња нових била неопходна. Кад је реч о овом комплексном пројекту, могу да потврдим да смо досад уложили око три милиона евра. Дефинитивно се назире крај нашег решење вишедеценијског проблема. Кикинда ће имати једну од најбољих фабрика воде у Србији- казао је Марков. Извршни директор ЈП “Кикинда”, Милан Макивић, навео је да је у току транспорт опреме и људства на другу локацију која се налази на овој парцели:

-Просечна старост постојећих десет бунара је око 30 година, а последњи датира из 1993. године. Ово је била једна неминовност како би водоснабдевање Кикинде било стабилно, а и обезбеђене додатне количине воде за потребе постројења за прераду. За десеетак дана ће почети и реализација пројекта санације 25 бунара на целој територији Кикинде. Сви бунари снимљени су подводним камерама, а израђена је и пројектна документација. И тај пројекат суфинансира Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у износу од 80 одсто. Инвестиција је пројектована на 16,2 милиона динара- саопштио је Макивић.

Извор: Град Кикинда

Author Image
Zjaja
%d bloggers like this: