НОВИ ЦИКЛУС АКТИВНОСТИ “ДА НАМ СЕЛА БУДУ БЛИЖА” ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗАПОЧЕО ПОСЕТОМ АРАДЦУ: ЗА ЈОШ БОЉУ КОМУНИКАЦИЈУ

Посетом месној заједници Арадац, након нешто мање од годину дана, градоначелник Зрењанина Симо Салапура започео је нови циклус радне активности “Да нам села буду ближа”. Са својим сарадницима из Градске управе и јавних предузећа, прво је посетио ОШ “Братство” и ускршњи базар, потом је одржао састанак у просторијама месне заједнице, а уприличене су и посете православном храму и винарији „Шћевко“.

Сличним редоследом обиласка као током прошле године, када је Арадац такође било прво насељено место у оквиру акције, градоначелник је истакао да ће у новом циклусу посета акценат бити на реализацији претходно договорених активности у свим селима, уз истицање свега што поједина насеља чини специфичним и препознатљивим – од манифестација, успешних предузетника и произвођача, до историјског наслеђа, традиције и потенцијала. Нагласио је да је, након обиласка сва 22 села претходне године, начињен значајан помак у комуникацији између локалне самоуправе и месних заједница, да су боље сагледани сви проблеми и потребе мештана, препознати приоритети и реалније представљена динамика њиховог решавања.

“Трудићемо се, кроз нови циклус посета целима, да направимо пресек са претходних састанака, и у односу на претходну годину у Арадцу је свакако најзначајнија инвестиција реконструкција пута до Зрењанина вредна 102 милиона динара. На томе се нисмо зауставили када је реч о путној инфраструктури, јер предстоји у селу реконструкција Улице Капетана Налепке. У школи су замењени котао и гасна инсталација и према речима директорке, већ постоје озбиљне уштеде када је реч о рачунима за грејање. Средства која се буду обезбедила на овај начин, моћи ће да буду усмерена ка неким новим пројектима у овој школи. Такође, при крају смо исходовању дозвола за почетак рада еко-чесме, што смо најавили приликом претходног обиласка, а имамо и неке ситније радове, попут чишћења канала. Град је издвојио 2,5 милиона динара за уређење два сеоска гробља и у плану је да се направи споразум између месне заједнице и нашег ЈКП „Чистоћа и зеленило” како би се нашао заједнички интерес у даљем одржавању гробља. Завршена је и израда техничко-пројектне документације за градњу канализације, као услов за добијање грађевинске дозволе, и Арадац је прво наредно место, након три села у којима се изградња приводи крају, планирано за извођење радова”, прокоментарисао је посету градоначелник Салапура.

Градоначелник је у Арадцу, заједно с директорком ОШ “Братство” Марјеном Крижан Закић, посетио ускршњи базар у сали школе, који су припремили ученици и њихови наставници, а ком су присуствовали и бројни мештани. Обишао је и православни храм Сабора светих архангела грађен је у другој половини 18. века, а овогодишњим решењем о расподели средстава за финансирање програма и пројеката цркава и верских заједница добио је 500.000 динара. Активности и планове на обнови храма представили су старешина храма Зоран Тарајић и парохије Слободан Честић.
“У оквиру конкурса за финансирање програма цркава и верских заједница, град је за овај храм издвојио 500.000 динара. Реч је о објекту у који деценијама ништа није улагано, а део средстава обезбедили су мештани и донатори, и захваљујући томе храм сада много боље изгледа”, истакао је овом приликом градоначелник.

Мирослав Шћевко један је од истакнутих арадачких винара, поседује око шест хиљада чокота винове лозе различитих сорти и производи око пет хиљада литара вина на годишњем нивоу. Како каже, најдража признања су му она која је заслужио на смотрама и такмичењима у свом селу, јер “ко у Арадцу произведе најбоља вина, то уједно значи и потврду квалитета на знатно ширем простору”.

Градоначелник је додао да је наставио традицију посета и промовисања виноградара и локалних винарија.
“Интересантан је податак да у Арадцу имамо близу 40 хектара под виноградима и шест винарија, од којих смо посетили Мирослава Шћевка, а по којима је ово место препознатљиво. Важно нам је да чујемо наше винаре и сагледамо како, као Град, можемо да им помогнемо”, рекао је Симо Салапура након посете винарији “Шћевко”.

Председник Савета МЗ Арадац Ранко Јованов рекао је да је, након прошлогодишњег састанка и посете градоначелника са сарадницима, реализован одређен број активности у селу и да се наставља даље с планираним пројектима. Оцењује акцију “Да нам села буду ближа” као значајну промену у комуникацији и могућност да се непосредно разговара о проблемима и оном што треба урадити у селу, за разлику од неких претходних периода.
“Кључне ствари су урађене у протеклом периоду, има помака и ради се, али је потребно још доста тога, с обзиром да у Арадцу живи око три ипо хиљаде становника, у првом прстену око града”, рекао је Јованов.

Извор: Град Зрењанин