НОВИ ДОМ ЗА ШЕСТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић и градска већница за област социјалне заштите Јована Миљевић, уручили су уговоре и кључеве домова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Том приликом, комесарка Наташа Станисављевић захвалила се Граду на одличној сарадњи и додала да ће Комесаријат за избеглице и миграције наставити са програмом збрињавања избеглих лица.

„Комесаријат за избеглице и миграције наставља са стамбеним збрињавањем избегличких породица, оних који још увек нису нашли своје трајно стамбено решење. Захваљујући пре свега одличној сарадњи коју имамо са Градом Сомбором, свој дом je добило шест породица.  Посетили смо једну од породица која од данашњег дана има своју трајну стамбену адресу и наставићемо и у току 2024. године са програмом стамбеног збрињавања избеглих лица, која још увек немају своју трајну адресу у Србији“, рекла је комесарка Станисављевић.

Град Сомбор је током претходних година пружао континуирану подршку избеглим и расељеним лицима, а она је подразумевала побољшање услова становања, али и куповину кућа и станова, тако да је 173 породице обезбедило свој кров над главом куповином сеоских кућа са окућницом, изградњом потпуно нових кућа и куповином станова, а пружана је и подршка при куповини грађевинског материјала за 143 породице.

Градоначелник Ратковић се захвалио Комесаријату на подршци и додао да га радује чињеница да ће се са овим програмом наставити и у наредном периоду.

„Свих ових година, породице избеглих и прогнаних који су свој нови дом покушали да изграде управо на територији нашег града, уложили су огроман напор да се асимилују у потпуно новој средини и поново својим породицама обезбеде нормалан живот. У сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, активно радимо на томе да им у тој намери помогнемо и заједничким напорима обезбедимо кров над главом и сигурну будућност. Данас смо заједно потписали уговоре са шест породица и дали им кључеве њиховог новог дома, а радује ме и чињеница да ћемо успети да наставимо програм стамбеног збрињавања избеглих лица“, рекао је градоначелник Ратковић током доделе уговора.

По завршетку свечане доделе Уговора, Комесарка Станисављевић је заједно са представницима локалне самоуправе посетила дом једне од породица.

Извор: Град Сомбор