НОВИ ЕВРОПСКИ ПРОЈЕКАТ ФОНДА „ЕВРОПСКИ ПОСЛОВИ“ АП ВОЈВОДИНЕ

Фонд „Европски послови“ АП Војводине, у сарадњи са партнерима започиње имплементацију пројекта CORNUCOPIA, укупне вредности 352.798,57 евра, од чега Европска унијa учествује са 299.878,77 евра. Општи циљ овог европског пројекта је подстицање заједничког истраживања зарад унапређења капацитета за запошљавање и развој малих и средњих предузећа пољопривредне и прехрамбене индустрије у прекограничној области путем примене нових технологија, развијања нових производа и одрживе употребе природних ресурса.

Нови европски пројекат под називом „Kонкурентна одрживост пољопривредних предузећа кроз развој нових производа са додатом вредношћу на бази алтернативних биљних врста – CORNUCOPIA“, свечано је представљен стручној јавности на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду пред стотинак стручњака из ове области, како домаћих тако и из Мађарске. На свечаности су говорили др Бранко Ћупина,  продекан Пољопривредног факултета, Марко Ровчанин, помоћник секретара у ПС за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Видосава Ендерић, директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине, те гости из Мађарске, учесници пројекта.

„Како пољопривреда представља једну од водећих привредних, тиме и економских грана подручја у ком живимо, мислим да је веома значајно што данас представљамо пројекат који има за циљ управо подстицање заједничког истраживања ради унапређења капацитета за запошљавање и развој малих и средњих предузећа у пољопривредној и прехрамбеној индустрији. Заједничка пољопривредна политика је свакако једно од кључних начела Европске уније, стога је ово други у низу пројеката Фонда који се овом тематиком и бави. Веома ми је драго да је Фонд „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине део конзорцијума партнера који имају искуство у овој области – Пољопривредни факултет из Новог Сада, Удружење баштована из Сенте, као и Национални центри за истраживање и иновације у пољопривреди, Фондација за агро-биотехнички развој бизниса и Непрофитно истраживање житарица из Мађарске“, навела је директорка Ендерић у обраћању.

Пројекат Cornucopia је другачији од мноштва пројеката из области пољопривреде јер се бави поновним сађењем алтернативних биљних врста – спелте, батата (слатког кромпира), индустријске конопље, сирка, махунарки и паприка. Алтернативне биљне врсте су некад на овим просторима народ и храниле и облачиле, али временом су ишчезле пред индустријализацијом и модерним начином живота, те је један од циљева пројекта оживљавање њихове што свакодневније употребе.

 

Важне аспекте пројекта представили су др Норберт Шомођи, др Мелинда Тар, Петер Балог, Јано Пушкар из Фонда „Европски послови“ АП Војводине, др Ласло Ленђел, Каталин Ач и др Горан Јаћимовић, чланови пројектног тима.

Пројекат CORNUCOPIA трајаће до 31. марта 2020. године.