NOVI PROSTORI – FESTIVAL SAVREMENOG UMETNIČKOG STVARALAŠTVA MLADIH

Festival „Novi prostori” je interdisciplinarni festival savremenog umetničkog stvaralaštva mladih koji će biti realizovan na različitim lokacijama u Zrenjaninu od 2. do 5. septembra. Festival se organizuje sa idejom da se kroz kulturne aktivnosti u različitim javnim prostorima, sa fokusom na neaktiviranim urbanim ambijentima, građanima približi savremeno umetničko stvaralaštvo i da se reaktiviraju prostori u gradu koji su mapirani kao potencijalno korisni za dalje korišćenje u te svrhe.

Ulaz je slobodan na sve programe u okviru festivala.

Organizatori: Cekom, KulturKick Creative Productions, Photo Expo

Partneri: Kulturni centar Zrenjanina, Narodni muzej Zrenjanin, Narodno pozorište „Toša Jovanović” i udruženje „Skaska”.  

Festival u Zrenjaninu se organizuje u okviru programa festivala „Na sopstveni pogon” (Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije) koji se tokom septembra realizuje na dvanaest lokacija u Srbiji – Beloj Crkvi, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Ivanjici, Požegi, Novom Sadu, Novom Pazaru, Banatskoj Dubici, Šapcu, Zrenjaninu i Subotici. Pod sloganom „Novi prostori kulture“ ovaj festival obeležava mesta akcije članica asocijacije koje udruženo istražuju mogućnosti savremenih umetničkih praksi. Intervencijom, razgovorom i pozivom na saradnju interdisciplinarni program ovogodišnjeg festivala bavi se mogućnostima i snagama lokalnih zajednica da samostalno kreiraju nova polja delovanja pojedinaca i kolektiva. Odnos prema zajedničkoj kulturi tiče se kako stvaralaca, tako i donosilaca odluka, publike, institucija i drugih aktera. U okviru festivala učestvovaće preko 35 organizacija, udruženja, kulturnih centara, inicijativa i neformalnih grupa, od kojih su 16 članice NKSS-a, sa više od 20 različitih programa.

Festival podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Heinrich-Böll-Stiftung. Detaljan kalendar festivala „Na sopstveni pogon” dostupan je OVDE