НОВИ РОМАН ГОРАНА ЛАБУДОВИЋА ШАРЛА

Књижевник Горан Лабудовић Шарло објавио је крајем 2023. године нови роман – „Реверс за небеску пругу“, у издању новосадске “Агоре“. После два читана и од критичара и читалаца високо оцењена романа – “Како сам ухватио бидермајер“ и “Ветрушка у данима неба“, Лабудовић се огласио трећим у коме наставља досадашњи стил приповедања. Овог пута, реч је о роману чија се радња одвија „на домаку сна и прошлости, јаве и будућности, са доминантним реалистичким методом приказивања стварности и веома јасним референцама на бројна културно-историјска дешавања у ширем временском луку“.

„Горан Лабудовић Шарло у свом трећем роману ‘Реверс за небеску пругу’ читаоце води на необично путовање, у којем се аутор вешто, и на већ препознатљив начин, поиграва временом и токовима приповедања, са историјским и анегдотским секвенцама, обликујући један аутентични наратив поетско-документарног. Ликови, социјално и психолошки изнијансирани, симболички се смењују од једне до друге железничке станице, отварајући низ неочекиваних дијалога, међу којима су: Мијо Булатовић, Мирослав Крлежа, Саша Божовић, Исидор Папо, Ђорђе Генчић, Либеро Маркони, Милан Коњовић, Бранко Ћопић, Душан Матић… И галерија успутних сабеседника и путника. Два железничара Лимун и Божур, променили су више држава, погледа на свет и људе, дешавања у човеку и око њега, као да истовремено надгледају сам свет романа проверавајући на станицама – будућност“, записао је у рецензији Ненад Шапоња, уредник.
„Захваљујући модерним технологијама и упорности поштоноша, овај роман је нашао своје адресате у Лондону, Њујорку, Чикагу, Бордоу, Цириху, Јоханесбургу и Ослу, и код нас у књижарама и домовима мојих пријатеља. Један мејл, управо из Чикага каже, између осталог, да од једног станичара нисмо могли да очекујемо књигу о балету, али о железници и њеним људима јесмо“, рекао је Лабудовић.

Извор: Општина Врбас