НОВИ САД ДОБИО БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА ТРИ ПРОЈЕКТА У ОБЛАСТИ САОБРАЋАЈНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ

На конкурсима Управе за капитална улагања АП Војводине Град Нови Сад добио је 410 милиона динара за реализацију три важна пројекта у области саобраћајне инфраструктуре. Реч је о изградњи саобраћајних површина са јавним осветљењем у Улици Марка Миљанова, у продужетку Булевара Јована Дучића и проширењу коловоза и изградњи тротоара у Улици Соње Маринковић у Сремској Каменици. Износ одобрен од Управе за капитална улагања АП Војводине покрива око 76 посто вредности наведених инвестиција, а остатак средстава определиће Град Нови Сад.

– Ради се о комплетној реконструкцији Улице Марка Миљанова, практично, о њеном претварању у булевар који ће имати нове коловозне траке, тротоаре, бициклистичку стазу, паркинг, замењене водоводне и канализационе цеви и нову модерну расвету. Изградњом Жежељевог моста, али и пуштањем саобраћаја преко Београдског кеја, стекли су се услови за реализацију тог пројекта вредног 248 милиона динара. То је најава великих улагања у Алмашки крај, јер ће Град определити додатних 100 милиона динара у радове у још три улице на Подбари. Добили смо новац и за продужење Булевара Јована Дучића, то је инвестиција од 238 милиона динара, којом ће бити обезбеђен нови излазно-улазни правац између Новог насеља и Ветерника, а ту је још и инвестиција од 55 милона динара за реализацију последње фазе реконстуркције Улице Соње Маринковић у Сремској Каменици – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Он је такође рекао да се ове године очекује отварање централне кухиње ПУ Радосно детињство, али да се ради и на припреми још заједничких пројеката, где у првом реду спада уређење центра града.

– Тренутно смо у фази пројектовања, имамо подршку угледних архитеката из иностранства, а преко Фондације 2021 и Друштва архитеката Новог Сада. Циљ је да дођемо до најбољег пројектног задатка за уређење центра, јер одређујемо његов изглед за наредних пола века. Ако пројекат буде готов до лета, ове године бисмо кренули са партерним уређењем Позоришног трга и тако најавили снажне инвестиције у центру, да дочекамо 2021. годину као репрезентативна Еевропска престоница културе – истакао је Милош Вучевић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је уговоре представницима 41 локалнe самоуправe, које су оствариле право на бесповратна средства на конкурсима Управе за капитална улагања АП Војводине у укупном износу од 3,4 милијарде динара.

Тим средствима биће финансирано и суфинансирано 56 пројеката на територији АП Војводине у областима водоснабдевања и заштите вода, локалног и регионалног економског развоја, саобраћајне инфраструктуре, eнергетске ефикасности, културе, предшколског и основног образовања и васпитања и у области развоја спорта.

Извор: Град Нови Сад