НОВИ САД ДОМАЋИН СВЕЧАНОГ ОТВАРАЊА СПОРТСКИХ ИГАРА МЛАДИХ

Свечано отварање Спортских игара младих 2019. године биће одржано 15. маја на централном градском тргу у Новом Саду. Спортске игре младих су највећа манифестација аматерског спорта у Европи. Намењене су деци основношколског узраста са територије Републике Србије, Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, а до сада је у Играма учествовало више од 1 500 000 деце и младих. За амбасадора Спортских игара младих недавно је проглашен комесар за европску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан. О том догађају у Градској кући говорили су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председница Спортских игара младих Ивана Јовановић.

– За нас је велика част што ће Спортске игре младих кренути из Новог Сада. Овакав концепт заправо представља племениту акцију која је усмерена на децу, а има регионални карактер. Завршна манифестација је прилика да се вршњаци из три државе упознају и друже, што је добро за будућност и за релаксирање односа у региону који су увек изазовни. Стасавају генерације које нису живеле за време сукоба, и у њима лежи снага да се такве ствари никада не понове, те овај програм не може да се сагледа само као спортска манифестација, већ има далеко шири друштвени значај. Сигуран сам да ће 15. маја прелепа слика отићи из Новог Сада и да ћемо се представити као достојни домаћини. Манифестација има снажну симболику и с обзиром на то да је Нови Сад актуелна Омладинска престоница Европе – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима Иване Јовановић, још 25 градова, од Врања до Суботице, биће домаћини каравана радости и пријатељства Спортских игара младих за 2019. годину. Победници из све три државе пласираће се на велико међународно финале које ће бити одржано крајем августа у Сплиту.

– Имамо феноменалну сарадњу са Новим Садом, што се доказало прошле године када смо оборили све рекорде и на стадиону Карађорђе окупили преко 10 000 деце која су заједно певала нашу националну химну. Верујем да ћемо овога пута направити спектакл за цео регион. Боримо се да победи другарство, а Нови Сад је град младих, осмеха и пријатељства и негује вредности које промовишу Игре – истакла је Ивана Јовановић и захвалила се Градском савезу за школски спорт који манифестацији пружа техничку подршку.

Како је речено у Градској кући, у оквиру церемоније свечаног отварања Спортских игара младих, биће приређен и концерт новосадске групе Фрајле, која ће наступити 15. маја у 21. час на Тргу слободе.