НОВИ САД ОСНИВА ГРАДСКИ ЦЕНТАР ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ РЕПРОДУКТИВНОГ ЗДРАВЉА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић потписао је данас уговор о додели бесповратних средства за суфинансирање оснивања Градског центра за унапређење репродуктивног здравља. Реч је о средствима која се додељују путем Јавног позива за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за суфинансирање мера популационе политике за 2019. годину, који је расписао Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

– Највише нас радује када чујемо да се рађа више беба и када видимо да стижу нови клинци. Највећи и најлепши изазов је када се боримо за више места у вртићима и школама. У прва три месеца ове године у Новом Саду рођено је 1610 беба, и то је за 70 деце више него прошле године. Захваљујући подршци Министраства, објединићемо све службе које годинама функционишу у нашем граду и формирати Центар за унапређење репродуктивног здравља. Желимо да будемо спремнији да помогнемо родитељима, будућим родитељима, мајкама, али и бакама и декама. Центар ће бити смештен у најстаријем делу града, где је Нови Сад практично рођен, па нека то буде добра симболика, да допринесемо рађању што више беба и да мотивишемо људе да остају да живе овде – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Укупна вредност пројекта оснивања Градског центра за унапређење репродуктивног здравља износи 26 125 150 динара. Новом Саду је путем Јавног позива додељено 22 206 377 динара, а Град учествује са 3 918 772 динара. Пројекат подразумева адаптацију и реновирање објекта у центру Новог Сада, у Алмашкој улици бр. 4, у оквиру којег ће деловати следеће службе: саветовалиште за младе, школа за труднице, патронажне сестре и саветовалиште за дојење. Одобрена средства биће искоришћена и за опремање гинеколошке ординације, сала за едукације као и за набавку два аутомобила, али и за финансирање почетног функционисања школе родитељства и саветовалишта за баке и деке.

Како је рекла министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, за 85 јединица локалне самоуправе опредељено је 650 милиона динара.

– Средства ће пре свега бити искоришћена за улагање у предшколске установе. Због ове инвестиције биће 2000 места више у вртићима у овој години. Поред тога, млади људи ће бити мотивисанији да остану у својим срединама јер ће средства бити опредељена и за решавање њиховог стамбеног питања, односно започињања  послова – истакла је Ђукић Дејановић напомињући да је лепеза мера локалних самоуправа које ће бити финансиране веома разнолика.