НОВИ УГОВОРИ У МИНИСТАРСТВУ ЗА БРИГУ О СЕЛУ – ОЖИВЕЛО ЈОШ ДЕСЕТ СЕОСКИХ КУЋА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗРЕЊАНИНА, ПРВИ ПУТ КУПЉЕНА КУЋА У ЕЧКИ

Још десет празних сеоских кућа на територији Града Зрењанина добило је нове власнике, а уговори су потписани у петак, у Палати “Србија” у Београду, у канцеларијама Министарства за бригу о селу. Три куће купљене су у Перлезу, две у Меленцима и по једна у Ечки, Белом Блату, Лазареву, Банатском Деспотовцу и Орловату. По први пут је на овакав начин купљена једна кућа у Ечки, а у Белом Блату тај је број порастао на осам. У име Града Зрењанина и градоначелника Сима Салапуре, тројне уговоре је с Министарством за бригу о селу и новим власницима потписао Маринел Мендреа, члан Градског већа. У име Министарства за бригу о селу уговоре је потписао и свечаности присуствовао министар Милан Кркобабић.

Био је то последњи овогодишњи скуп овим поводом, али и најмасовнији до сада, јер је 530 кућа у селима широм Србије добило нове власнике. До сада је средствима из овог програма купљена 1631 сеоска кућа са окућницом, које се налазе у 119 јединица локалних самоуправа у свим деловима Србије, што је укупно око 5000 људи који остају на селу или одлазе из града да живе у селу. Овим потписивањем уговора заокружен је овогодишњи циклус доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом, за који је првобитно било опредељено 500 милиона динара, а затим, због изузетно великог интересовања, ребалансом буџета опредељено још 580 милиона.

Од почетка ове акције Владе Републике Србије и Министарства за бригу о селу, на територији Града Зрењанина у протекле две године оживеле су 42 куће, у 14 насељених места. Осам породица купило је куће с окућницом у Белом Блату, шест у Меленцима, пет у Перлезу, по четири у Томашевцу и Банатском Деспотовцу, три у Елемиру, по две у Арадцу, Орловату, Стајићеву и Лазареву и по једна у Ечки, Михајлову, Златици и Ботошу.

 Фотографија: Министарство за бригу о селу

Извор: Град Зрењанин