НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТИ У БАНАТСКОМ ВЕЛИКОМ СЕЛУ И РУСКОМ СЕЛУ

Новогодишњи концерт чланова КУД- а „Марија Бурсаћ“ публика је у Банатском Велико Селу жељно дочекала. Сасвим је извесно да би и дупло већа сала била мала да прими све њихове поштоваоце. Прва фолклорна група у овом селу је основана далеке 1949. године, док је културно уметничко друштво садашње име понело 1963. Ови, али и бројни други подаци познати су Дијани Јакшић Киурски, заменици градоначелника. Поздрављајући земљаке, признала је да је за ову салу и КУД „Марија Бурсаћ“ вежу најлепше успомене:

-На прави начин, песмом и музиком, испраћамо годину која је била пуна изазова и неизвесности. Организатори су се заиста потрудили да публици приреде доживљај, а чланови КУД- а “Марија Бурсаћ” обрадовали на начин како су то чинили свих претходних година- признала је Јакшић Киурски. Председника КУД-а “Марија Бурсаћ”, Горана Шормаза, није изненадило велико интересовање публике:

-Имамо 75 чланова, распоређених у четири секције. Осим играчких, имамо женску и мушку певачку групу. Свима желим успешну и распевану Нову годину- казао је Шормаз. Рускоселци су са идентичним емоцијама дочекали и испратили наступ КУД-а “Братство јединство”:

-Наше друштво окупља педесетак чланова, а имамо и мађарску секцију. Концертна сезона подразумева пет наших наступа. Новогодишњи концерт увек је прилика да се публици представимо у најбољем могућем светлу. Тако је било и овога пута-саопштила је Бранка Ратић, председница КУД-а “Братство једиство”. Валентина Мицковски, чланица ГВ за културу и образовање, признала је да је са задовољством прихватила позив домаћина да дође у ову мултинационалну средину:

-Сматрам да песмом и игром може да се очувају култура, традиција и народни дух. Посебно је важно да старији на млађе преносе љубав према песми и игри- назначила је она.

Извор: Град Кикинда