НОВОГОДИШЊИ ПОКЛОН ЗА ПРВУ БЕБУ У 2023. У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић посетио је породилиште Бетанија како би однео поклон за бебу која се прва родила у 2023. години, а чија мајка има пребивалиште на територији Града Новог Сада. Град Нови Сад је, као и прошле године, за прворођену новосадску бебу обезбедио 300 000 динара, а за сву децу, са територије Града, која се роде 1. јануара, по 200 000 динара.

– По традицији, првог јануара дошли смо у Бетанију како бисмо поклоном обрадовали прву бебу рођену у нашем граду, у овом случају, данас, прву Новосађанку. Честитам породици Обрадовић на принови и желим им много здравља и среће. Наш задатак је да наставимо са свим активностима које смо реализовали до сада, а које ће допринети, између осталог, томе да у нашем граду буде што више беба у 2023. години. Настављамо са доношењем конкретних пронаталитетних мера и учинићемо све за побољшање живота наших најмлађих – рекао је градоначелник Ђурић.

Директорка Клиничког центра Војводине др Едита Стокић, се заједно са чланом Градског већа за здравство др Драганом Стајићем и замеником управника Бетаније др Милошем Пантелићем,  придружила честиткама мајци прве бебе рођене у Новом Саду и истакла да овај вид подршке Града веома значи родитељима, као и друге мере које Град предузима у циљу побећања наталитета.

– Мајка прве Новосађанке, госпођа Михаела, донела је данас на свет девојчицу тешку 2810 грама и дугачку 46 центиметара. Породица Обрадовић је тако постала богатија за једног члана, а Новосађани су почели нову годину са једним становником више – рекла је др Едита Стокић.

У складу са Одлуком о правима на финансијску подршку породици са децом, Град Нови Сад у 2022. години обезбеђује право на новчану помоћ за прво дете које остварује мајка, у  износу од  50 000 динара, право на новчану помоћ за тројке у износу од 200 000 динара, право на новогодишњу новчану помоћ за свако дете рођено 1. јануара нове године у износу 200 000 право, а за прво дете рођено у Новом Саду 1. јануара нове године 300 000 динара. Такође, право на новчани поклон поводом Дана Града у износу од 300 000 динара добија свако рођено дете тог дана. Уколико се у порођају роди двоје и више деце, горе наведена права, припадају за свако дете, а права важе за мајке које у тренутку рођења детета, имају стално пребивалиште на територији Новог Сада. Средства за реализацију ове помоћи у 2023. години планирана су у укупном износу од 122 милиона динара, а помоћ ће се исплаћивати у истим износима као у 2022. години.

Поред наведеног, из буџета Града Новог Сада финансирају се и следећа права, а то су право на накнаду трошкова за биомедицински потпомогнуту оплодњу, затим финансијска подршка породици са децом уписаном у приватне предшколске установе, као и превоз ученика средњих школа у друге општине. За децу из породица са троје и више деце обезбеђује се бесплатна исхрана у основним школама, годишње аутобуске карте, умањење обавезе плаћања комуналних услуга и бесплатне карте за Штранд, као и новчана помоћ за сву децу основношколског узраста из породица са троје и више деце које примају дечији додатак.