НОВОСАЂАНИМА ЛОВОРИКЕ НА 24. САБОРУ ФРУЛАША ВОЈВОДИНЕ

На 24. Сабору фрулаша Војводине „Шкрипи ђерам“, одржаном у Иђошу, у изворном и савременом свирању, надметало се 14 уметника из Новог Сада, Суботице, Старчева, Лештана, Сремске Каменице, Кикинде, Иђоша и других места. Далибор Тодоровић из Новог Сада, према одлуци стручног жирија, највише је показао у изворном свирању, док је у савременом победа припала Драгиши Антићу из Новог Сада. Поред њих двојице, наступ на републичком такмичењу у Прислоници код Чачка, изборили су и Миливоје Секулић и Милан Вилотић из Београда. И лане су Иђошу били најбољи у дуетском музицирању. Традиционално такмичење у Иђошу, у организацији Културно-просветног друштва „Миливој Оморац”, одржава се од 1995. године, а подршку је и овога пута пружио Град Кикинда. Миливој Лињачки, члан ГВ, потврдио је да организатори ове лепе манифестације покрајинског карактера, у локалној самоуправи имају сигурног партнера:

– Фрула је наш традиционалан инструмент, а Сабор у Иђошу потврда да, поред већ искусних и наградама овенчаних уметника, имамо и нове младе фрулаше- казао је Лињачки. Прво учешће на овом такмичењу, позлатило се Далибору Тодоровићу:

– Родом сам из Рашке, а живим и радим у Новом Саду. Овај инструмент сам заволео у мом родном крају- рекао је победник изворног свирања на фрули.

Извор: Град Кикинда